Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Animatori za duhovna zvanja posjetili Poreč

porec

Sudionici susreta animatora za duhovna zvanja iz nad/biskupija iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, zajedno s nadbiskupom Marinom Barišićem, predsjednikom Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, posjetili su u srijedu, 17. rujna 2014. sjedište Porečke i Pulske biskupije.
U atriju Bazilike goste je dočekao preč. Sergije Jelenić te ih poveo u obilazak kompleksa Eufrazijane uz prigodna povijesna tumačenja. Nakon razgledavanja i zajedničkog fotografiranja uz drevne mozaike nekadašnjih bazilika iz prvih stoljeća kršćanstva, svećenici, redovnici i redovnice izmolili su krunicu za duhovna zvanja zajedno s okupljenim vjernicima porečke župe.
Misno slavlje predvodio je nadbiskup Barišić u koncelebraciji s biskupom domaćinom Draženom Kutlešom te svećenicima sudionicima susreta. Nadovezavši se na Hvalospjev ljubavi nadbiskup je naglasio: “Ljubav nas povezuje sa izvorom života. Ignorirati tu ljubav najveće je bezboštvo, a suvremenu bi javnost upravo mogli definirati indiferentnom prema toj Ljubavi. Danas se previše pažnje posvećuje intelektualnoj formaciji, no ne smijemo zaboraviti da upravo osobe posvećenog života moraju na poseban način biti svjedoci te Ljubavi, svjesni da samo tko je ljubljen može ljubiti, i tu ljubav ugraditi u svaku fazu života, te tako sudjelovati u ostvarenju Božjega plana. Nemojmo prepustiti današnjem mentalitetu indiferentnosti mlade koji osjećaju nutarnji zov pomagati bližnjima.” “Neka nas ta Božja Ljubav dotakne i zagrije, da se ne bismo pretvorili u tu masu ravnodušnih, što bi doista bila uvreda i Boga i sebe i bližnjega. Neka poruka ovog susreta zahvati svakoga od nas, i neka nam sveti Mauro i svi istarski mučenici svojim zagovorom pomognu da se svaki prema svojim mogućnostima, uključimo u odgovor na Božji poziv, jer jedan je izvor, ali svakome prilagođen njegovoj dobi, sposobnostima i njegovoj ulozi u Crkvi i u društvu”, zaključio je nadbiskup.
Po završetku misnog slavlja boravak animatora u Poreču nastavljen je druženjem u Biskupiji.