Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Biskup biskupije Butembo-Beni iz DR Konga posjetio riječkog nadbiskupa

fra ilija

Biskup biskupije Butembo-Beni iz DR Konga Sikuli Paluku Melchisedec, hrvatski misionar u DR Kongu fra Ilija Barišić i njegov subrat fra Gabriel Bayangira posjetili su u utorak 23. rujna u Nadbiskupskom domu u Rijeci riječkog nadbiskupa Ivana Devčića.
Gosti su nadbiskupa upoznali s aktualnom situacijom u toj afričkoj zemlji u kojoj se još uvijek osjećaju posljedice rata koji se iz Ruande prenio u Kongo, rekao je fra Ilija. “Istočni dio DR Konga je nesiguran. Ima puno vojnih grupa kojima se ne zna tko im zapovijeda, a trgovci i političari imaju svoju policiju i vojsku koja živi od pljačke. Drugi dijelovi Konga nemaju tih problema, nego samo ovaj istočni dio koji je uz Ruandu i Ugandu, tzv. ‘crvena zona’ gdje su još uvijek izbjeglice iz Ruande, vojnici iz plemena Hutu koji uzrokuju nemire i pljačkaju.” Fra Ilija upozorio je i na problem zaštite maloljetnika. Kao primjer naveo je slučaj kada su iz škole koja se nalazila na periferiji šume, vojnici odveli djevojčice da im budu žene, a dječake regrutirali u vojnike. “Sve se to događa u istočnom dijelu Konga i svemu tome treba dodati i silovanja, bolesti, ljude pod neprekidnim stresom.”
Zbog toga se volonterima ne može jamčiti sigurnost u misijama u istočnom dijelu DR Konga, rekao je biskup Melchisedec, ali i dodao kako ta dramatična slika u istočnom Kongu ne oslikava situaciju u cijeloj zemlji. Od biskupije Butembo-Beni u kojoj djeluje misionar fra Ilija, druga hrvatska misija u pokrajini Katanga udaljena je 2500 kilometara, a nešto bliže nalazi se misija franjevki Krista Kralja u biskupiji Bukavu. Biskup je izrazio radost zbog povećanja broja duhovnih zvanja kao i zahvalnost Riječkoj nadbiskupiji koja je u vrijeme kada je dr. Milan Špehar bio Nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela, omogućila studiranje četvorici studenata na riječkoj Teologiji uz misne intencije koje su afričkim studentima uvelike pomogle.
Također, svake nedjelje u crkvama u biskupiji Butembo-Beni vjernici se okupljaju na molitvu za duhovna zvanja te jednom mjesečno u biskupijama se organiziraju duhovne obnove na tu nakanu, rekli su gosti. Obrazovanje, zdravstvo i briga o socijalnoj skrbi država je prepustila Katoličkoj Crkvi i Caritasu, rekao je biskup Melchisedec i dodao da država ne pruža nikakvu financijsku podršku brizi za školovanje djece, zdravlju građana i skrbi za siromašne.
U župi Kimbulu, u kojoj djeluje fra Ilija, svakog mjeseca krsti se oko 200 djece, a krizmanika je oko 2000, dodao je biskup govoreći o biskupiji koja ima oko 13.000 katolika. Porast broja katolika potaknulo je osnivanje nove misije sv. Klare koja je 2012. povjerena franjevcima. “Nova misija znači da moramo krenuti ispočetka. Potrebno je sagraditi crkvu, dvorane, kuću, ali najveći prioritet nam je srednja škola koja ne postoji u cijeloj misiji i potrebne su donacije za njenu izgradnju”, rekao je fra Ilija. Dodao je kako im pomaže provincija sv. Jeronima i dobročinitelji te se nada kako će se u izgradnju škole krenuti u listopadu ove godine. Također, nastavljaju s programom kumstava kojima se pomaže školovanju djece i mladih. Školovanje je dostupno bogatašima, trgovcima i političarima, dok roditelji djece sa sela ne mogu platiti obrazovanje svoga djeteta. Tu su i brojna siročad koje se bez pomoći dobrih ljudi ne može školovati, upozorio je fra Ilija. Stoga je pokrenut projekt kumstava te jedan kum za dijete u osnovnoj školi pomaže godišnje s 50 eura, srednjoškolcu se uplaćuje 100 eura, a ukoliko netko želi biti kum studentu tada je godišnja uplata 300 eura. “Na taj način omogućavamo djeci iz siromašnih obitelji te siročadi da se školuju što je i jedna od osnovnih zadaća naše misije”, rekao je fra Ilija.
Gosti su se po završetku susreta uputili u župu sv. Nikole Tavelića na Krnjevu, a svoj boravak u Hrvatskoj zaključit će početkom listopada.