Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

dani otvorenih vrata samostana u pazinu

dani pazin 2105

“Dani otvorenih vrata samostana” održani ove godine od 27. do 31. srpnja u našem Samostanu Pohođenja Marijina u Pazinu. “Dani otvorenih vrata samostana” su prigoda za bolje upoznavanje svakodnevnog života i rada franjevaca kako bi mladi ljudi u ozračju bratskog zajedništva, molitve i rada mogli na dublji način razmišljati o duhovnom pozivu. Program je započeo okupljanjem u pazinskom samostanu u popodnevnim satima u ponedjeljak 27. srpnja. Nakon razgledavanja samostana, pozdrava domaćina fra Alfonsa Orlića i zajedničke večere uslijedila je molitva te nakon toga druženje.

Od utorka 28. srpnja do petka 31. srpnja dan je započinjao molitvom Jutarnje, Svetom Misom, zatim doručkom i radom. Radni zadaci bili su uređenje samostanskog vrta, čišćenje, pripreme za proslavu Gospe od anđela (Porcijunkule) ili kako to nazivaju u Pazinu pučkim imenom “Rim”. Nakon radnog dijela uslijedila je Služba čitanja, prigodni duhovni nagovor i molitva Srednjeg časa.

U popodnevnim i večernjim satima uz duhovni dio (molitva krunice, klanjanje, pokorničko slavlje i duhovne razgovore) bilo je vremena i za odlazak na kupanje, posjet Poreču, Grožnjanu i Motovunu te šetnju Pazinom. U Motovunu  smo pogledali film „Pročišćenje: Scientologija i tamnica vjere“. Film je na objektivan i dokumentarni način prikazao nastanak scientološke crkve i sve opasne i okultne prakse koje ta suvremena sekta donosi.

U četvrtak smo zajednički pripremali večeru-pizzu. Svatko je doprinio na svoj način: od pravljenja tijesta, ribanja sira, slaganja sastojaka. Te večeri naša samostanska kuhinja je postala prava mala pizzerija uz puno veselja i smijeha.

Posljednjeg dana, u petak 31 .srpnja otišli smo u Pulu. Nakon razgledavanja Pule, pošli smo u Samostan i crkvu sv. Antuna gdje nas je lijepo primio i uputio riječi dobrodošlice gvardijan fra Mate Trinajstić. Program je završio ručkom u pulskom samostanu nakon kojeg su se sudionici uputili svojim domovima i svakodnevnim obvezama obogaćeni novim iskustvom i poznanstvima.

Mauricio Jakus