Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Fra Bernardin Škunca proslavio Zlatnu misu

Fra Bernardin Škunca proslavio je Spomen na Spomen čin svećeničkog ređenja u Zadru u crkvi Svetog Frane 28. travnja , 2013. Zlatnoj misi u 19 sati prethodilo je predstavljanje dviju knjiga fra Bernardina Škunce: “Za križen na otoku Hvaru« i “Spiritualia. Poetske meditacije iz susreta s Riječi”. Predstavljanje knjiga uveličala je klapa “Novalis” iz Novalje te zbor mladih koji animiraju pjevanje u crkvi Svetoga Frane.

U predstavljanju sadržaja knjige “Za križen na otoku Hvaru”, doznali smo kako u četiri dijela cjelovito prikazuje religijsko-antropološku, liturgijsko-pučku i vjerničko-egzistencijalnu dimenziju hvarskih križnih ophodnji, pjevanja, molitava, simbola i duhovnih raspoloženja istoimene procesije.

Anton Šuljić je, prenoseći svoje doživljaje hvarskih procesija, istaknuo naboj mještana koji s procesijom živi cijelu godinu, vlastito iskustvo katarze te sklad riječi, daha i glasova u pjesmi. Ta knjiga je, iako znanstveno djelo, monografija, i svjedočanstvo o tome “što liturgija može, što vjera može i što još uvijek postiže u onom segmentu u kojem ona postaje tradicijom, dijelom kulture”. “Jer vjera koja se ne inkulturira nije postigla one svoje učinke koji su joj naravni i primjereni. Vjera koja ne stvara kulturu, pa i vjera koja ne stvara novu kulturu gotovo da se nije otjelovila na ispravan način. Ovdje imamo svjedočanstvo otjelovljene vjere koja je još uvijek živa”, zaključio je Šuljić.

Iz predstavljnja “Spiritualia” mogli smo čuti da je zbirka pjesama podijeljena u šest cjelina: “Blizina i svjetlost Isusova Očenaša”, “Otkrivanje Božje blizine”, “Euharistija – naš znamen i Tajna vjere”, “Meditacije (ne)mirnog učenika”, “Samo je svetost vjerodostojna” i “Najljepšemu među sinovima ljudskim dahom biblijske poetičnosti”, u izvornoj poetskoj formi donosi osobno duboko proživljene duhovne trenutke fra Bernardina Škunce, priznata teološkog pisca i književnika izgrađena stila.

U brojnim svetopisamskim osloncima, kao i osloncima na životnu karizmu i poslanje svetoga Franje Asiškoga prepoznaje se i osobno traženje lica Božjega, kako u dubini ljudske duše, tako i u vlastitome redovničkom i svećeničkom pozivu. Stoga ne začuđuje da su ti stihovi napisani kao svojevrstan credo, ali i kao ispovijest vlastitih traženja, nalaženja i uvijek novog poniranja u Tajnu.
Mogli bismo ih nazvati opuscula spiritualia, duhovnim pjesničkim spisima – po uzoru na velikog Asižanina – čvrsto oslonjene na Kristovu radosnu vijest, koji nastoje svjedočiti kako se ništa na ovome svijetu ne će izgubiti, kako je sve oduhovljeno i iščekuje otkupljenu vječnost zaključio je Božidar Petrač poznati hrvatski književni kritičar i pjesnik.

Proživljeni i žarki poetski izričaji fra Bernardina Škunce sakupljeni u zbirci “Spiritualia” vrijedan su prinos suvremenu hrvatskome duhovnom (religioznom) pjesništvu. Škuncin govor u slikama i metaforama, stalno oslonjen na biblijsku riječ, napose onu iz evanđelja, na duh i znakove liturgije Crkve, te na duh sveca iz Asiza, bit će privlačiv i dubok za svakog čitatelja.

Nazočnima se obratio i sam fra Bernardin priznajući kako ni sanjao nije da će jednoga dana moći samostalno objavljivati svoje radove te je zahvalio Bogu za taj veliki dar. Priznao je da je još uvijek učenik koji zna slušati i učiti od drugih.

U Svetom Misnom slavlju koncelebriralo je 35 svećenika, a prigodnu homiliju održao je prof. dr. Antun Tamarut inače i sam sumještanin slavljenika fra Bernardina. Slavlje je nastavljeno u samostanskom klaustru uz prigodno druženje i zajedničko blagovanje.