Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Fra Petru Perkoviću nagrada za životno djelo

fratri5

Za iznimna postignuća značajna za Općinu Orebić na raznim područjima djelovanja i stvaralaštva dodijeljene su diplome i plakete sljedećim pojedincima i društvima.

Uručene su čak tri nagrade za životno djelo :  fra Petru Perkoviću, gvardijanu franjevačkog samostana Velike Gospe u Podgorju, Branimiru (Branku) Njakara iz Orebića te Nini Vodopić iz Kune.

Za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju javno priznanje Općine dodijeljeno je dr. sc. Ireni Ipšić iz Dubrovnika za knjigu ‘Orebić u 19. stoljeću prema katastru Franje I.’.

Za doprinos ugledu i promicanju Općine Orebić u zemlji i svijetu plaketa je uručena DVD-u Orebić povodom 50 godina rada. Istu nagradu dobio je i Neven Fazinić iz Korčule.

Svečanu sjednicu vodili su predsjednica Općinskog vijeća Marija Mrgudić i načelnik Općine Tomislav Ančić, a Pelješčane je pozdravila i dožupanica Marija Vučković.

Istog dana u jutarnjim satima održana je svečanost obilježavanja početka radova na Osnovnoj školi i školskoj dvorani. Projekt financiraju Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sa 18,5 milijuna kuna, Središnja europska banka, također preko rečenog Ministarstva sa 5 milijuna kuna, Županija Dubrovačko – neretvanska sa 3 milijuna kuna, te Općina Orebić sa 3,5 milijuna kuna.

Projekt predviđa rekonstrukciju i dogradnju postojeće školske zgrade, izgradnju sportske dvorane, te otvorenog igrališta sa svlačionicama i sanitarnim čvorovima. Učenicima će u rekonstruiranoj školi na raspolaganju
biti ukupno 15 učionica što uključuje i posebne kabinete za predmetnu nastavu. Planira se kako će nova školska zgrada biti završena u roku od 18
do 24 mjeseca.