Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Framaši (članovi Franjevačke mladeži) Rožat dali su i obnovili svoja obećanja

frama

Čak 19 mladih je službeno postalo član Franjevačke mladeži te su tako započeli svoj put priprave za obećanja koja će dati nakon godinu dana, dok je 17 mladih ili dalo ili obnovilo svoja obećanja življenja Evanđelja u bratstvu Franjevačke mladeži.

Sami obred je uslijedio nakon Evanđelja. Nakon što ih je predsjednik Frame Andrija Lučić prozvao svaki se framaš, koji tek postaje član, pojedinačno odazvao riječima: „Evo me!“ te pristupio ispred oltara. Zajednički su izmolili molitvu primanja. Oltaru su potom pristupili i takozvani „obećanici“ i izmolili molitvu obećanja. Obećali su da će godinu dana živjeti program Franjevačke mladeži i odgovoriti na ljubav Isusa Krista. Župnik dr. fra Josip Sopta, koji je predvodio i euharistijsko slavlje, potvrdio je odluku framaša i blagoslovio ih te je svakome u znak potvrde obećanja oko vrata stavio lančić s drvenim križićem „tau“. Obred je završio zajedničkom molitvom Franjevačke mladeži te prigodnom pjesmom.

Euharistijsko slavlje je pjesmom animirao framaški zbor.

Framaši su proslavili ovaj dan na dostojanstven način, misom i obredom a nakon mise je uslijedio i prigodan „tratamenat“. Mladi framaši ističu da su zahvalni svima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj dan, a u svojim srcima su zahvalni Kristu koji je, kako kažu, svjetlost i radost njihova života. Uzdaju se u Duha Svetoga koji im daje snage da se trude živjeti onako kako je živio sveti Franjo, u siromaštvu, jednostavnosti i poniznosti.

Frama je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. To su mladi okupljeni oko Isusa Krista i Božje riječi te djeluju, potaknuti snagom Duha Svetoga, po uzoru na sv. Franju Asiškog. Odatle i naziv „Franjevačka“, ali uz to i zato što Frama djeluje u sklopu velike franjevačke obitelji. Pojam „mladež“ obuhvaća mlade ljude u razdoblju od 14. do 30. godine života, koji su odlučili  dublje zaviriti u svoj život, tražiti smisao svojega postojanja i usmjeriti svoj način života prema pravim vrijednostima, prepuštajući „kormilo“ Bogu uz pomoć franjevačke obitelji. Vrlo često Framaši, po odlasku iz Frame, nastavljaju produbljivati svoj put kroz život u Franjevačkom svjetovnom redu (FSR).

Ono što Framu čini posebnom jesu upravo obećanja koja Framaši obnavljaju svake godine kao vanjski znak pred Bogom i Crkvom, što su upravo učinili ove nedjelje u Rožatu. Ta su obećanja njihov odgovor na poziv Duha Svetoga da žele kroz idućih godinu dana živjeti Evanđelje i služiti svom bratstvu po primjeru sv. Franje.

Da bi pojedini Framaš otkrio svoj poziv i odlučio želi li dati obećanja, treba provesti određeno vrijeme u Frami. Po samom dolasku svaki se Framaš upoznaje s djelovanjem bratstva kroz tjedne susrete, akcije i druženja (razdoblje inicijacije), te se smatra „simpatizerom“ Frame. Ako prepozna svoj poziv i izrazi želju za pripadnošću bratstvu, biva primljen u Framu. Tada kao „primljenik“  prelazi u dublje upoznavanje sa životom bratstva i životom sv. Franje kroz razdoblje formacije kada se priprema za davanje obećanja kada postaje „obećanik“ ili tzv. pravi Framaš. Tada kao punopravni član Frame može biti odabran za pojedinu službu u bratstvu.

Kao i svaka ozbiljnija skupina, i Frama ima svoju organizacijsku strukturu, koja usmjerava Framu u njenom daljnjem razvitku i produbljivanju. Najviša tijela Frame su  Nacionalna skupština i Nacionalno vijeće. Svako područno bratstvo ima svoje područno vijeće koje koordinira rad mjesnih vijeća svake Frame. Vijeće se sastoji od pet punopravnih članova i duhovnog asistenta (svećenika-fratra), koje su njihova braća i sestre odabrali. Službe vijeća u bratstvu čine predsjednik, potpredsjednik, voditelj formacije, tajnik i blagajnik. Oni svake godine, ovisno o razini, organiziraju nacionalne i područne susrete, duhovne kapitule, škole animatora, hod franjevačke mladeži te redovito održavaju skupštine. Paula Ivančić Vidite: http://www.mladi-dbk.com/vijesti/show/280/obecanja-framasa-u-rozatu-veseli-navjestitelji-bozjega-kraljevstva

Ili: http://www.dubrovacka-biskupija.hr/portal/index.php?option=com_k2&view=item&id=2717:obe%C4%87anja-frama%C5%A1a-u-ro%C5%BEatu-veseli-navjestitelji-bo%C5%BEjega-kraljevstva&Itemid=466

UOBIČAJENI TIJEK MISE IZA PROPOVIJEDI :

Svećenik: Sada najprije slijedi primanje novih članova u framu, a nakon toga davanje i potvrda obećanja.

Predsjednik: Gospodine ti si nas pozvao na evanđeoski oblik života, ti si se objavio Franji iz Asiza koji je živio u bratstvu; danas nas ujedini s njime, jer pridošli mladi prijatelji, potaknuti Duhom svetim, žele pristupiti Franjevačkoj mladeži i započeti put priprave za obećanje. Prozovimo, stoga, prisutnost Duha Svetoga da bude s nama , kako bi smo mogli našoj braći i sestrama pokazati živo svjedočenje, primjereno kršćansko i franjevačko življenje.

Svećenik: Pomolimo se, Gospodine Bože, ti koji si nam poslao svoga sina Isusa Krista da nam bude Put, Istina i Život, dopusti našoj braći i sestrama, koji traže da budu primljeni u Franjevačku mladež, da kao dostojni slušatelji tvoje riječi budu vjerni ostvaritelji i objavitelji evanđeoske poruke poput svetog Franje

Svi : Amen

Predsjednik: Neka pristupe oni koji žele ući u bratstvo Franjevačke mladeži:

Tonći Lončarica     Joško Bjelopera   Ana Saltarić Lukrecija Drašković

Katarina Menalo   Paula Kristović   Petra Papac   Doris Gverović

Marin Monković   Lovro Barišić     Vlaho Pušić   Anamaria Božić

Katarina Musladin Josipa Prkačin     Lea Sulić     Valentino Božanja

Ana Cvitanović     Luka Kovač       Đina Asić

( predsjednik proziva svakog pojedinačno, oni odgovaraju: EVO ME! i pristupaju ispred oltara )

KANDIDATI SVI ZAJEDNO :

Braćo i sestre, mi ovdje prisutni molimo da budemo primljeni u bratstvo Franjevačke mladeži, kako bismo ponovno spoznali našu krsnu milost i s većom zauzetošću nasljedovali našeg Gospodina Isusa Krista.

Gospodine Isuse, ti si nas pozvao i izabrao da te možemo, koliko je moguće bolje, sljediti, kako je to činio sveti Franjo. Mi ti, Gospodine zahvaljujemo i obvezujemo se da ćemo biti ustrajni i pažljivi slušatelji tvoje riječi; ustrajni u osobnoj i zajedničkoj molitvi. Uživat ćemo tvoju ljubav u sakramentu pomirenja i na euharistijskoj gozbi. Marija, Majka tvoja i Majka naša, neka i preporuči naše želje i molitve.

Predsjednik: S radošću u srcu bratstvo prihvaća vaše želje i prima vas da započnete put vaše formacije.

Svećenik: Crkva i Franjevačka obitelj prihvaća i podržava vašu volju. Gospodin vam dao mir i ustrajnost u ovoj vašoj odluci.

SVI: Amen, Bogu hvala ( slijedi povratak na svoja mjesta)

Predsjednik: Sada neka pristupe oni koji žele prvi puta dati obećanje življenja evanđelja u bratstvu franjevačke mladeži: Karmen Gače

(izlaze jedan po jedan i odgovaraju: EVO ME! )

Predsjednik: Neka pristupe oni koji žele obnoviti obećanja življenja evanđelja u bratstvu Franjevačke mladeži:

Paula Ivančić   Antonija Ivančić   Andrea Mijoč   Neno Petrušić

Danijela Bašić Mateo Marković   Dolores Martić Ante Radulović

Kate Vuić     Tereza Musladin   Vlaho Kavain   Karla Kolobarić

Eni Batinić     Ante Matuško     Antonia Matić Ivan Mijoč, Andrija Lučić

( Izlaze i odgovaraju: EVO ME! )

Predsjednik: Oče, mi smo grupa mladih i želimo obećati da ćemo živjeti kroz godinu dana program Franjevačke mladeži i odgovoriti na ljubav Krista Isusa.

SVI: AMEN!

Svećenik: Draga braćo i sestre, svi mi čeznemo za jednim boljim svijetom, gdje kraljuju ljubav i radost. “Žetva je velika” – govori Gospodin – ” a radnika je malo.” Često nedostaje graditelja za takav bolji svijet. Zahvaljujemo Bogu za ove mlade koji u punini zajedništva žele živjeti sa svjetovnim bratstvom i cijelom franjevačkom obitelji. Zamolimo, stoga, zajedno dobrotu božju da im pomogne u ostvarenju njihove odluke i odjelotvori njihove nakane.

Ja N.N. ( svi izgovore svoje ime ); potaknut Božjom milošću želim obnoviti svoja krsna obećanja i posvetiti se u službi kraljevstva Božjega. Stoga obećavam da ću kroz godinu dana svoju mladost posvetiti Kristu, živeći njegovo evanđelje u bratstvu Franjevačke mladeži. Obećavam da ću se spremno odazvati na svaki poziv dobra, crpeći snagu iz euharistije i nastojeći u siromasima i poniznima prepoznati lice Krista patnik. Neka mi na tom putu pomogne zagovor Blažene Djevice Marije i serafskog oca Franje. Amen!

Svećenik: Neka Bog potvrdi vašu odluku i blagoslovi vašu mladost! U ime Oca i Sina I Duha Svetoga!

SVI:AMEN

( slijedi davanje znaka TAU, svi se vraćaju na svoja mjesta i izgovaraju molitvu Franjevačke mladeži ):

Gospodine Isuse Kriste, ti koji si svjetlost i radost našega života, daruj nam , molimo te svoga Duha siromaštva da nas štiti od svih zala; daruj nam Duha poniznosti i jednostavnosti da nas oslobađa od robovanja nama samim; daruj nam smisao i velikodušno razumijevanje križa da možemo ljubiti samo tebe te po tebi i u tebi sve ostalo, ljude i stvari. Iznad svega, Gospodine, daj nam čisto srce i tijelo , da možemo sijati radost gdje god prolazimo, da se zauzimamo za dobro, a budemo protiv zla, da pomažemo braći u kojima si ti prisutan, da svaki dan činimo dobra djela i tako budemo što bliže tebi.

Pogledaj, Gospodine, naše duše i naša srca, koja su spremna odazvati se na svaki poziv dobra; daj nam radost da budemo veseli navjestitelji tvoga kraljevstva. To te molimo, Gospodine, po Majci tvojoj i našoj, Djevici Mariji, po našem serafskom Ocu Franji kojega smo izabrali za vođu na našem putu. AMEN