Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

IZVJEŠTAJ SA XIV PODRUČNOG KAPITULA PRIMORSKO-ISTARSKO PODRUČNOG BRATSTVA OFS-a ZA RAZDOBLJE od 12.03.2016. do 11.03.2017.

Kapitul smo započeli koncelebriranom svetom misom u svetištu Gospe trsatske koju je predvodio područni duhovni asistent iz samostana fratara konventualaca sa Cresa fra Zdravko Tuba. Nakon mise ispred Gospine slike zapjevali smo „Čuj nas majko“.
U Auli smo nastavili radni dio sastanka. Nakon uvodne molitve sve nas je pozdravila područna ministra Blaženka, a potom su se svi predstavili. Naše bratstvo je bilo zastupljeno osim Blaženke sa područnom vijećnica za framuBelicom, našom ministrom Jadrankom te samnom kao delegatom.
Nakon toga je Blaženka podnijela izviješće o djelovanju područnog bratstva u razdoblju od ožujka 2016.godine.Od 16 bratstava sa našeg područja neaktivno je samo 1 bratstvo iz Kraljevice. Obnovljeno je bratstvo na Rabu, Gospodin je uslišao naše molitve, ali i trud koji smo uložili te im pružili podršku našim bratskim posjetom u kojem su sudjelovali brojni članovi sa našeg područja. Na žalost to je jedino bratstvo čiji predstavnici zbog bure nisu mogli doći. U našem pod. Bratstvu ima 404 člana. Zadnji izborni kapitul je bio prije godinu dana i na njemu su izabrana čak 2 člana iz našeg bratstva. U proteklom razdoblju su održane 4 sjednice. Svečano je održana 5. obljetnica socijalne samoposluge na Žabici. Nazočni su bili na V.Izbornom kapitulu u listopadu 2016. u Samoboru te VIII. Nacionalnom susretu za formaciju kod sestara karmelićanki u Zagrebu u ožujku 2017. U ovoj godini je planirano 8 mjesnih kapitula od kojih je provedeno 3. Naši članovi OFS-a su aktivni u ŽPV-u, karitasu, župnim zborovima, koncertima, kumstvima u Kongu, prihvatilištu za beskućnike, socijalnoj samoposluzi, u kampanji 40 dana za život u Puli i Rijeci i ostalim aktivnostima.
U prihvatilištu je 6 zaposlenih, provode se različite radionice i radne terapije te se prodaje časopis Ulične svjetiljke. Održavaju se i vježbe za studente sociologije.
Socijalnu samoposlugu vodi bratstvo na Žabici. Oni su sudjelovali u akciji „oslobodimo hranu PDV-a“. U samoposluzi volontiraju članovi sva 4 bratstva OFS-a našeg grada i dijele odjeću i obuću te hranu. Registrirano je 1700 korisnika, a mjesečno dolazi 7 osoba. Ovdje je zaposlena jedna osoba koja vodi samoposlugu.
U FRAMI imamo 4 aktivna bratstva: Sv. Anton-Pula, te Krnjevo, Žabica i Trsat u Rijeci sa 120 članova. Članovi se sastaju jedanput tjedno za razliku od OFS-a. Organiziraju razna hodočašća,hodove i duhovne obnove te posjećuju domove za starije osobe, a sudjeluju i u raznim inicijativama koje organiziraju u suradnji sa Biskupijom.Ističu pomoć i dobre odnose sa duhovnim asistentima. U travnju se organizira i susret mladih u Vukovaru.
Na susretu su bila nazočna 3 duhovna asistenta sa Žabice, Krka I Cresa.
Područna ministra je dalje navela da je mogućnost poboljšanja rada OFS-a duhovni poticaj te susreti sa bratstvima u potrebi. Istaknuta je problematika aktivnih i neaktivnih članova u bratstvima. Tom se prilikom razvila rasprava o obavezi plaćanja članarine i za neopravdano neaktivne članove. Ta odluka je donesena na nacionalnom vijeću iako nije najsretnije rješenje je značajno opterećuje financije nekih bratstava, a tako i našeg.
Područna vijećnica za financije Karmen nam je podnijela blagajničko izviješće i upoznala sa detaljnom analizom prihoda i rashoda. Trenutno stanje u blagajni područnog bratstva je 15100kn.
Blaženka nas je upoznala sa novim priručnikom za formaciju koji sadrži sva predavanja i teme koje se obrađuju tijekom novicijata te su korisne svim našim članovima. Nova nacionalna ministra je Branka Černugelj iz bratstva Kaptol.


U FRAMI imamo 4 aktivna bratstva: Sv. Anton-Pula, te Krnjevo, Žabica i Trsat u Rijeci sa 120 članova. Članovi se sastaju jedanput tjedno za razliku od OFS-a. Organiziraju razna hodočašća,hodove i duhovne obnove te posjećuju domove za starije osobe, a sudjeluju i u raznim inicijativama koje organiziraju u suradnji sa Biskupijom. Ističu pomoć i dobre odnose sa duhovnim asistentima. U travnju se organizira i susret mladih u Vukovaru. Traže odaziv na njihova vijeća, a isto tako žele sudjelovati u radu vijeća OFS-a. Ističu nerazumijevanje za njihov rad članova OFS-a te predlažu da naši članovi dolaze na susrete Frame te im govore o radu i aktivnostima OFS-a. Zaključeno je da se međusobno trebamo više upoznavati i uvažavatmi. Nisu svi članovi Frame pozvani da svoj vjernički život nastave u OFS-u, ali je prirodno da nakon razdoblja mladenaštva mnogi framaši shvate da u FSR-u trebaju nastaviti svoje franjevačko poslanje u zajednici, ali i društvu.
Jadranka je obavijestila je o područnoj duhovnoj obnovi na Košljunu u razdoblju od 16. do 18. lipnja.
Potom se pristupilo radu po pripremljenim temama koje je pripremila Belica, a urodile su otvorenom raspravom. Na kraju Kapitula na Blaženkin prijedlog obiđen je i trsatski križni put. Hvala Gospodinu koji nam je omogućio da se susretnemo sa braćom i sestrama cijelog našeg područja te u susretu i raspravi uz dragocjene duhovne asistente produbimo naše jedinstvo u Sv. Franji.
Do slijedećeg susreta MIR I DOBRO!

Izvjestitelj: S. Kulić