Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Kaštel Sućurac: 70. obljetnica smrti dr. fra Bernardina Sokola, hrvatskog glazbenika i mučenika

sokol

U povodu 70. obljetnice mučeničke smrti dr. fra Bernardina Sokola, hrvatskog glazbenika i mučenika, u ponedjeljak 29. rujna, u župnoj crkvi Sv. Jurja m. u Kaštel Sućurcu misu je predvodio sućurački župnik don Ivan Delić, koji je pred bistom fra Bernardina Sokola molio i odrješenje.
Nakon mise puk se iz župne crkve uputio prema Gospojskoj štradi, gdje su predstavnici Društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela “Bijaći”, dogradonačelnik Grada Kaštela Zoran Bonacin, predstavnici sućuračkog Mjesnog odbora, rodbina, mještani i ostali štovatelji djela fra Bernardina, pred njegovo brončanom bistom položili vijence i zapalili svijeće.
Prvi potpredsjednik Društva Bijaći Milivoj Bratinčević u kratkom govoru podsjetio je na djelo dr. Sokola.
“Okupili smo se pred bistom s likom fra Bernardina kako bismo u povodu 70. obljetnice njegove smrti odali časno i dužno poštovanje tom istaknutom stvaratelju crkvene glazbe 20. stoljeća, koji je u mnogo čemu bio ispred svojega vremena. Prema pretpostavkama i izjavama starijih mještana općine Orebić, fra Bernardin je 28. rujna 1944. godine odveden iz samostana na otočiću Badija, a nekoliko dana kasnije njegovo tijelo je more donijelo blizu Orebića, gdje su ga mještani tajno zakopali. O tome je prije dvije godine, prilikom svečanog otkrivanja biste s likom fra Bernardina, koja je rad akademskog kipara fra Joakima Jaki Gregova, upravo na ovome mjestu govorio i Ivo Mateljak, koji je zajedno sa svojim bratom Jurom, te s još desetoro djece, u jutarnjim satima, krajem rujna, prije 70 godina, uočio tijelo na žalu mjesne obale Trstenica u Orebiću. Stariji mještani su pretpostavili kako se radi o fratru kojega su umorili partizani, a fra Bernardinovo tijelo su položili na lokaciju na kojoj je tijelo pronađeno (uređeni grudobran za mitraljesko gnijezdo), te su prostor zatrpali pijeskom. O svemu se dugi niz godina nije govorilo”, rekao je Bratinčević, koji je dodao kako Društvo Bijaći ne odustaje od važnog cilja, odnosno od pronalaženja fra Bernardinovih zemnih ostataka, kako bi ih mogli dostojno sahraniti.
Naime, posljednje počivalište ovog istaknutog hrvatskog glazbenika, franjevca i mučenika, rođenog Sućuranina, još nije poznato, ali su brojna nastojanja da se ono  pronađe, kako bi fra Bernardin bio dostojanstveno pokopan.
Istim povodom su na ovaj dan vijence položili i svijeće zapalili i predstavnici općine Orebić, predvođeni načelnikom Tomislavom Ančićem, i to na lokaciji na kojoj je, prema pretpostavkama i izjavama starijih mještana, pronađeno tijelo fra Bernardina Sokola.