Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Na gumnu zla – Baldo Zlovečera

Knjiga našega fra Marijana Zlovečere jest potresno svjedočanstvo četverogodišnjeg uzništva čovjeka – franjevca na Golom otoku. Znamo da je „sud“ zloglasne komunističke vlasti našega fra Marijana osudio na tamnovanje samo zato što je Kristov vjernik.

Na prikazivanju knjige, naš fra Rafael Romić je istaknuo kako je Goli otok bio dokaz sustavnog staljinističkog načina vladanja, gušenja svih sloboda. Ovu knjigu fra Marijan je napisao prije 30 godina. Izlazila je kao podlistak u čikaškoj Danici. Autor tada tekst nije potpisivao svojim imenom jer se bojao da će fratri u Domovini biti progonjeni zbog njegova sadržaja.

Nakana fra Marijana nije raspirivanja zla niti zlopamćenje. On želi da zloćudni tumor zla bude otkriven i nudi za njega djelotvoran lijek, a to je praštanje.

Andrija Vučemil, iz Riječkog nakladnog zavoda, koji je tamnovao sa fra Marijanom, napisao je za zgodu prikazivanja knjige: „Njegova vjera i opredjeljenje bili su mi znak u vremenu i prostoru da ima nade, da se ne smije posumnjati u svoje ideale i ako ostaneš uspravan, pobijedit ćeš, makar u tom vremenu u prostoru to i nije izgledalo moguće. Baldo je bio svjetiljka koju nikakvo zlo nije moglo ugasiti.“

Knjiga je izišla u izdanju dubrovačkog ogranka Matice hrvatske.