Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Novi broj lista “Rožat”

rozat

Župni ured Velike Gospe u Rožatu za Božić je svojim župljanima kao i svim drugim zainteresiranim čitateljima ponudio novi broj župnog lista „Rožat“.

U uvodniku kojeg potpisuju župnik fra Jozo Sopta i župni vikar fra Drago Ljevar se naglašava kako je novi broj posvećen Izvanrednom jubileju milosrđa i Godini sv. Vlaha, u koje se i ova župa želi uključiti.

„Svaki peti Hrvat se danas osjeća siromašnim. Uobičajeno je nekada mišljenje da je siromah dijete bez roditelja, udovica, žrtva rata ili teških bolesti. No postoji more drugih koji ne spadaju u tu kategoriju, a ipak su siromašni, bez posla, neplaćeni i sl. Danas je u dužničkom ropstvu preko 300 tisuća Hrvata,“ navodi se u uvodniku. Spominje se važnost organizirane pomoći, udruga koje pomažu jer „ nikada plaće ili potpore neće moći pokriti područje nezasluženog siromaštva.“ Upozorava se i da se Godina milosrđa ne iscrpljuje u darivanju nego da ima i druge dimenzije.

U novom broju lista „Rožat“ može se pročitati pregled događanja u župi u drugoj polovici prošle godine, stara kronika samostana, prilog o samostanu u povijesnoj svakodnevici Rijeke dubrovačke (dr. Slavica Stojan), tekst o osebujnosti Rijeke dubrovačke. Prisjećanje je tu na fra Bernardina (Ljudevita) Čekadu, događanja vezana uz Framu, prilog o obnovi crkve Male Gospe u Čempresati, radovi prvopričesnika te druge korisne informacije i poticajni tekstovi. Prilog „Imago pietatis – slika milosrđa“ govori o slici Krista koji je skinut s križa i bit će položen u grob, a koju su franjevci često imali kao vizualnu podršku u naviještanjima Evanđelja.

Uz novi broj lista „Rožat“ ova župa i samostan su uz Novu godinu izdali i jednolisni katolički kalendar na kojem se nalaze i osnovne informacije o župi.

http://www.dubrovacka-biskupija.hr/portal/index.php?option=com_k2&view=item&id=3789:novi-broj-lista-ro%C5%BEat&Itemid=466