Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Održan Generalni definitorij

gen_definitorij_13_1
Generalni definitorij održan je od 4. do 15. studenoga 2013. i od 16. do 20. prosinca 2013.
Na službenim internet stranicama našega Reda, između ostaloga, objavljeno je kako je na zasjedanju u studenom Generalni definitorij protumačio mandat Generalnog kapitula 2009. koji se odnosi na slavlje provincijskog kapitula za vrijeme održavanja Generalnog kapitula. Naime, mandat br. 49, prema tumačenju Generalnog definitorija, ne daje nikakvu dvosmislenost i stoga nijedan provincijski kapitul, uključivši i „izborne“ i „intermedijalne“ kapitule, ne može se slaviti unutar šest mjeseci prije početka ili završetka Generalnog kapitula. Slijedeći Generalni kapitul održat će se 2015. godine.

Za vrijeme zasjedanja u prosincu (16.-20. prosinca) Generalni definitorij je, nakon što je fra Paskalis Bruno Syukur imenovan biskupom, izabrao za novoga generalnog definitora fra Gabrijela Mathiasa, člana Provincije sv. Tome apostola u Indiji.
Generalni definitorij je izabrao fra Massima Fusarellija, člana Provincije sv. Petra i Pavla u Italiji, za generalova delegata koji će pratiti šest provincija na sjeveru Italije u njihovu procesu ujedinjavanja.
Generalni definitorij se osvrnuo na nedavno održavanje Plenarnog vijeća Reda u Poljskoj i posebno zahvalio tajniku Plenarnog vijeća fra Siniši Balajiću, članu Provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita za uspješno pripremanje i održavanje Plenarnog vijeća Reda. Definitorij se nada da će publicirati završni dokument Plenarnog vijeća početkom 2014. godine.