Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Otvorena izložba fotografija ‘Franjevački samostani provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri’ u Rožatu

imgSizerAdminCrop

Povodom Dana oslobođenja Rijeke Dubrovačke, sinoć je u crkvi ‘Velike Gospe’ u Rožatu služena Sveta misa za sve poginule, nakon koje je otvorena izložba fotografija ‘Franjevački samostani provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri’.
Napravljena po zamisli dr. fra Joza Sopte, izložba koja je ranije bila postavljena u Zadru, prikazuje franjevačke samostane provincije sv. Jeronima od Rovinja do Kotora.
U razgovoru s fra Soptom, saznali smo kako je ‘zemljane’ fotografije snimio upravo on, a za ove ‘zračne’ zaslužan je poznati fotograf Sergio Gobo.
‘Dakle, kao što vidite, riječ je o dva dijela koja su tako i optički postavljena. Na istočnom zidu su samostani dubrovačke provincije, a na drugima su samostani provincije Dalmacije pod mletačkom upravom, znači nema turske Dalmacije nego samo mletačka Dalmacija’ otkrio je fra Sopta istaknuvši kako se ovom izložbom pokazuje izvanredna ljepota – ne samo arhitekture već i ambijenta.
U daljnjem razgovoru osvrnuo se na neke povijesne zanimljivosti te otkrio kako franjevci Sv. Jeronima pripadaju strožoj struji franjevačkog reda koja nije imala nekretnine.

 imgSizerAdminCrop (3)