Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Papa primio poglavara Franjevačkog reda OFM

Fr.-Michael-Perry

Posvuda u svijetu širite milosrđe i bratsku ljubav. – potaknuo je Sveti Otac poglavara Franjevačkog reda Male braće, kojega je 16. ožujka 2014. primio u audijenciju, prenio je Radio Vatikan. Osvrćući se na susret sa Svetim Ocem u razgovoru za našu radijsku postaju fra Michael Anthony Perry, vrhovni poglavar Reda, rekao je da je Papa započeo govor podsjećajući na ono što je osjetio u franjevačkom redu, a to je milosrđe. Rekao je da milosrđe treba svjedočiti svima, u svakom dijelu svijeta, u 112. država gdje živi 13 tisuća franjevaca Male braće. Milosrđe ima biti poruka svima koji traže Isusovu blizinu: svima imamo svjedočiti iskustvo milosrđa. Papa se osvrnuo i na našu duhovnost, rekavši da u središtu našega svjedočenja imaju biti malenost i siromaštvo. Potom je istaknuo i ohrabrio našu blizinu narodu – to je posebno istaknuo – kazao je fra Michael.

Na primjedbu da je, po izabranju za vrhovnoga poglavara, kazao kako franjevci trebaju biti znak „Božjega milosrđa“, što je u skladu s učiteljstvom pape Franje, rekao je da su franjevci u suglasju s Papom i glede razdiobe i bratstva. Idemo prema općoj skupštini Reda koja će se 2015. godine održavati u Asizu, a odvijat će se pod geslom „Fratri i Mala braća u svijetu, danas“. Raspravljat ćemo o razdiobi i bratstvu, o svjedočenju Božjega milosrđa prema siromasima, mladima i starima – rekao je vrhovni poglavar Perry.

Na upit o pastoralnom prioritetu franjevačke obitelji, rekao je da je najvažnije životno svjedočanstvo: riječi nisu učinkovite, ako ih ne prati dosljedan život. Potom je zajednički hod s laicima: svi smo na istom putu, u Crkvi, u Kristu. A vrlo je važno da se na laike gleda kao na suradnike i ‘suučenike’, a ne kao na radnu snagu. Osim toga, valja nastaviti službu milosrdne ljubavi i pravednosti prema siromaima i onima na rubu – kazao je fra Perry.

Na upit kako se pripremaju za Godinu posvećenoga života, kazao je da priprema za opću skupštinu Reda podrazumijeva i pripremu za Godinu posvećenoga života; predviđeni su brojni skupovi na kojima se će raspravljati o različitim vidicima posvećenog života. Pokušavamo osmisliti način kako obnoviti kontemplativni život u franjevačkoj karizmi, te tako osnažiti bratski život i zajedništvo između nas i sljedbenika drugih religija i kultura, kao i između nas i stvorenoga – kazao je fra Michael.