Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Pismo misionara fra Ilije Barišića

ilija

Dragi Prijatelji i Ljubitelji Misija, poštovani Čitatelji našeg Misijskog Lista RV, Gospodin vam dao MIR!

Ovim pozdravom Mira, Sv.Franjo Asiški nas poziva da cijelim bićem i životom slavimo Boga
te dušom i srcem ispovjedamo i kličemo:
„Ti si jedini Svet, Gospodine Bože; Ti koji činiš divna i čudesna djela!“
A Franjinoj Pjesmi Stvorova, Klara nadodaje svoju kiticu, svoj zadnji usklik:
„Blagoslovljen budi moj Gospodine, Ti koji me stvori“… na svoju Sliku,
Ti koji me posveti svojim Svetim Duhom,…
Ti koji me otkupi Krvlju svoga Sina moga Žaručnika !!
U subotu 10 Kolovoza, proslavili smo Blagdan Sv.Klare Asiške koja je duhovna Pokroviteljica (Zaštitnica) naše nove Misije Ngengere.
Bila je to ujedno i proslava prve godišnjice osnutka ove naše Misije. Iza svečanog Misnog Slavlja, u crkvenom dvorištu, bili su igrokazi i nastupi, izvodili se koncerti i plesovi…
Da, to mi svi znamo i vidimo: DIJETE od godinu dana prestaje „puzati“;
počima se uspravljati i oslanjati na svoje vlastite noge…Padovi su neizbježni, dužnost je roditelja i odraslih, bdjeti i paziti da ti padovi nebudu tragični…
Po crkvenom kalendaru, DR.Kongo, u Nedjelju 11 Kolovoza-jučer dakle, proslavili smo Blagdan Velike Gospe. U našoj Župi, slavili smo samo jednu Sv. Misu za za sve vjernike cijele Misije. To je Misa „Jedinstva ili Zajedništva“. Predvodio je mladi diocezanski svećenik A.Patrick koji je odgojitelj u Propedeutici. Naime, u odgojnom programu za svećenike, Biskupija ima, iza Velike Mature, dvije godine Propedeutike, zatim 3 godine Filozofije i 4 Teologije. On nam veli, da ove godine u prvu godinu Filozofije, ulaze 22 bogoslova za Biskupiju. Uskoro će 14 bogoslova primiti Đakonat. Zvanja, Hvala Bogu, ima…
Svake druge Nedjelje u mjesecu, iza Misnog Slavlja za „Jedinstvo ili Zajedništvo“, imamo Župni Savjet. Oko 35 članova, iz Bazičnih Zajednica, vjerskih Pokreta i raznih dužnosti, podnose izvještaje, traže se rješenja poteškoća, donosi se pastoralni program za idući mjesec, pretresu se računi za gradnje, donose se odluke pa i sankcije…Jučer su službeno isključili iz Kateheze dva „Animatora“ – vjeroučitelja, jednog radi pijanstva a drugog radi nemara…
Zaista, od osnutka nove Misije, kroz ovu godinu dana, ima lijepih uspjeha:
Bazične Zajednice su zaista oživjele i imaju svoje odgovorne.
Župni Savjer preuze je svoje odgovornosti i do sada je vjerodostojan. Osnovane su Komisije za: Bogoslužje i Caritas, uži komitet za materijalna dobra i gradnju.
I Vjerski Pokreti: Križari Euharistije, Anđeli Neba, Kiro, Ksaveri, Marijina Legija, Karizmatici, Marijina Djeca, sve to radi „ko sat“ kad se navije!!
Razne skužbe: Ministranti, Djelitelji Pričesti i Tješitelji bolesnika, Čitači i Pjevači, plesačice i svirači…Toga na izvoz!
Još je veliki problem naći Katekiste dobrovoljce. Naime ovdje mnogi neznaju čitati, a kod muškaraca u selu, pijanstvo i nesređeni brakovi, to je rak rana…
Ni Katekumenat ovdje još nije dobro uređen, posebno ne za odrasle…
DR. Kongo ima samo jednu Blazenicu:Bl.Anuarita, Časna Sestra; i jednog Blaženika laika Katekistu: Bl.Izidor Bakanja. Danas, 12 kolvoza, cijela Crkva u Kongu slavi Bl.Izidora Bakanja kao pokrovitelja Katekista i Laika; dakle, kod nas danas je Nacionalni Dan Laikata.
Svečane Mise i Predavanja o ulozi Laika u Crkvi… Za mene izvrsna prigoda da se malo povučem i da vam napišem par riječi iz naše kronike i svakidašnjice, kako to i obećah.
Za sutra najavljuju dan „grad bez daha“, prodavnice bi trebale biti zatvorene, svi obučeni u „crninu“, javni prosvjed protvi „stranih okupatora“, kidnapiranja osoba – oko 600 osoba civila već je kidnapirano i odvedeno bez traga i glasa u šumu, a za „ kidnapirana Svećenika, još ni traga; protiv nesigurnosti koja je postala opća, po putevima i u mjestima, noću i danju….
Pred nekoliko dana, posjetio nas je Delegat Generalnog Ministra Franjevackog Reda koji ima misjiju da u DR.Kongo pripremi osnutak nove Franjevačke Provincije za pokrajine Kasai i zapadni dio Konga. Kako sadašnja Franjevačka Provincija Sv.Benedikta Afrikanca u Kongu ima već 163 Svečano Zavjetovan redovnika, te oko 70 Privremeno Zavjetovanih, k tome još dvi kuće Postulata i Novicijat; nameće se potreba da do 2015 osnujemo novu Franjevačku Provinciju. Zaista, sa Sv.Klarom i mi možemo reći:
“Bog nam je dao dobar početak, dao nam uzrast i ustrajnost do kraja!“

Delegatu Generalnog Ministra Franjevačkog Reda, naš „mladi“ Župni Savjet uručio je kratak Izvještaj o našoj jednogodišnjoj Misiji Ngengere.
Kako je danas, kod nas Nacionalni Dan Laikata, dajem riječ našim angažiranim Laicima da vam predstave svoju mladu Župu. Tekst je doslovan prijevod s Francuskog:
„Poštovani Brate u Kristu i Sv.Franji,
Vjernici Katolici Župe Sv. Klare Asiške/ Ngengere, preko svojih predstavnika članova Župnog Savjeta, žele Vam Dobrodošlicu i pozdravljaju Vas tradicionalnim riječima
Sv. Franje: „Pace e Bene!“(Mir i Dobro).
Blagoslovljen Bog koji je vodio Vaše korake sve do nas !
Vaša prisutnost među nama, znak su Vaše ljubavi prema nama.
Vaša Prisutnost za nas je Blagoslov!
Želimo Vam predstaviti, ukratko u tri točke, stanje i pastoralno djelovanje naše Župe:

Pastoral, poteškoće i Zahvale

I. Pastoral

Od 11 Siječnja, godine Božje Milosti 2011, mi vjernici podružnice Ngengere i Vusenzera,
s velikom radošću, primili smo dva Brata Franjevca: Fra Iliju i Fra Jean-Claude Mulekya, koji su nam došli iz Misije Kimbulu.
Primili smo ih i ugostili u jednoj unajmljenoj kući, sagrađen od pruća i blata, kakve su uglavnom sve naše kuće u Ngengere.
Živeći i dijeleći svakidašnji život sa njima, otkrili smo, i malo po malo izbližeg, upoznali bogatstvo njihove Karizme, kao i pravu ljepotu njihova bratskog suživota.
U subotu, 5 Veljače iste godine, naš Biskup Preuzvišeni Sikuli Melchisédech došao je slaviti Sv.Misu u Ngengere. Tog dana, iz njegovih usta, primili smo potresnu i snažnu Radosnu Vijest : „Mala Braća, Sinovi Sv.Franje Asiškog, dolaze među vas, s nakanom da sa vama i za vas otvore novu Župu i da budu među vama Znak Božje Prisutnosti, kao i znak moje pastoralne skrbi i ljubavi prema vama“.
Riječ izrečena. Duh Sveti je sišao i započeo svoje djelo!
Uskoro su Braća Franjevci započeli graditi prvi Samostan. U isto vrijeme, kao jedno srce i jedna duša, mi vjernici stavili smo se na posao. Zajedno sa našim Svećenicima, uložili smo sve snage da: duhovno, materijalno i novčano pripremimo osnivanje naše nove Župe.
Kako su nam Franjevci protumačili da se 2011-2012. slavi Jubilej Sv. Klare Asiške, svi smo izrazili želju i molbu, da Nebeska Zaštitnica naše nove Župe bude baš Sv. Klara Asiška.
Tako je naš Biskup, Mgr. Sikuli, na Blagdan Sv. Klare, 11 Kolovoza 2012, svečano posvetio našu župnu crkvu u čast Sv. Klare i otvorio novu Župu Sv.Klare u Ngengere.
Radost je bila sveopća i neizmjerna!
Glede statistike, naša Župa ima nešto viiše od 8.000 vjernika(točno 8.250 Katolika).
Oko 1400 obitelji, u dvije podružnice: Ngengere i Vusenzera.
U toku ove pastoralne godine: 537 djece primili su Sakramenat Krštenja, 73 Prvu Pričest, a 184 Krizmu. Međutim, samo 10 bračnih parova primiše Sakaramenat Vjenčanja.
Imamo i još jedan poseban Izvor Božjeg Blagoslova: Redovnička Zajednica, Časne Sestre Bebediktinke Svetog Lica Našeg Gospodina Isusa-Krista, upravo počima cvasti na brežuljku „Naselje Ljubavi“.
Nova Župa za sve nas je škola. Sa Franjevačkim Bratstvom, svi mi učimo živjeti kao braća i sestre, te otkrivamo prave Vrednote Evanđeoskog Siromaštva i međusobnog Pomaganja.
Tako, svake druge Nedjelje u mjesecu, u našoj Župnoj crkvi, slavimo samo jednu Sv. Misu
za sve vjernike i uz suslavlje svih naših Svećenika. To je Misa „Jedinstva“.
Vidljivo svjedočanstvo da smo svi članovi jedne Majke Crkve, da smo djeca istoga Oca i svi suodgovorni za našu Župu.
Te Nedjelje, sva milostinja ide za gradnju našeg Pastoralnog centra i crkve u podružnici Vusenzera, gdje se Misa slavi na otvorenom i često pod kišobranom.
Uz pomoć Franjevačkog Bratstva i naših Svećenika koji su povezani sa Prijateljima Misija i nasim Dobročiniteljima, u podružnici Vusenzera, lijepo napreduje gradnja:
Crkva i 2 sakristije, 2 veće dvorane za vjeronauk i alfabetizaciju, te 2 ureda.
Kao naš doprinos za taj rojekt, vjernici daju osobni doprinos, svak prema svojim mogucnostima. Zatim smo podjelili „omotnice“ svim obiteljima. Tako svaka obitelj, već dva puta ove godine, doprinosi koliko god je moguće.
Videći našu odlučnost i zalaganje naših Svećenika, naš Biskup je dao posebnu preporuku na adresu Dobrotvorne Ustanove „Kirche in Not“. I oni su nam obećali pomoć od 25 tisuća eura.
Naš duhovni Pastir, Preuzvišeni SikuliMelchisédech, Biskup Biskupije Butembo-Beni, povjerio je našim Svecenicima pastoralnu brigu za biskupijsko Svetište „Tabor“.
U to Svetištu, gdje dolaze vjernici iz svih krajeva Biskupije, svakog petka, naši Svećenici: primaju hodočasnike, imaju katehetske pouke, Ispovjed, Križni Put do na vrh brda „Tabor“,
te Sv.Misu i Blagoslov bolesnia.

II. Poteškoće u novoosnovanoj Misiji

– Kako u ovom kraju nije bilo ni Svećenike ni duhovno-pastoralne skrbi, mnostvo
Kršćana naše nove Župe nisu u posvemašnjem zajedništvu sa Crkvom. Mnogi žive zajedno u braku, bez Sakramenta Vjenčanja. Oni ne primaju Sakramenat Izmirenja niti Sakramenat Ljubavi-Pričest. Oni ne traže Krštenje za svoju djecu.
– Mnogi mladi nemaju nikakva kontakta sa Župom ni Crkvom. Odaju se drogi i piću,
odlaze u šumu kao vojnici – odmetnici ili idu u rijeke tražiti minerale.
– Naša je Župa jedina u Biskupiji gdje nema niti jedne jedine Srednje Škole. Upravo
radi toga, Pastoral mladih nije moguće dobro organizirati.
– Na području naše Župe ima mnogo „veleposjeda“: šume i farme vlasništvo su malobrojnih bogataša koji su daleko odavde, a mnoštvo naroda, uglavnom zemljoradnici, žive u pretjeranom siromaštvu i nemaju gdje ni svoju kolibu sagraditi.
– Imamo jednu Osnovnu Školu sa preko 1.200 učenika. Nedavno, jak vjetar je oborio zidove jedne učionice, sva sreća nitko nije stradao.
– Većina nasih Bazičnih Zajednica, još nema Kuće za molitvu, sastanke i odgoj male djece koji primaju prvi vjerski odgoj baš u Bazičnim Zajednicama.

III. Naše priznanje i zahvala

Vjernici i Župni Savjet, Župe Sv. Klare u Ngengere, iskazuju posebnu Čast i Hvalu Svemogućem Bogu koji se udostojao „razapeti svoj Šator“ među nama jer zeli da ga i mi bolje upoznamo i ljubimo, da i mi budemo Njegova prava Djeca i članovi Majke Crkve.
– Zahvaljujemo Redu Male Braće i našim svećenicima koji su prihvatli živjeti sa nama,
ovdje gdje jesmo i takvi kakvi jesmo. Znajte, draga naša Braćo, vaša prisutnost otvara vrata cijeloj ovoj pokrajini i našoj zaostaloj izoliranoj sredini
– Vaša skrb za školovanje naše mnogobrojne Siročadi i Siromašne djece, ne samo u Osnovnoj nego čak dvadesetak već i u Srednjoj Školi; pa čak i pokoji Student; to je zaista djelo ljubavi koja nema granica. Preko vas, naši Dobročinitelji – Kumovi koji postaju roditelji našoj djeci, ulaze u naše obitelji kao „punopravni“ članovi. Oni nas evangeliziraju i uče pravoj ljubavi koja ima svoj Izvor u Bobu našem zajedničkom Ocu i Isusu našem zajednickom Bratu i Spasitelju. To djelo ljubavi, svima nama: mladima i starima, kršćanima i nekršćanima, svjedoči da je istinita Radosna Vijest koju nam propovjedate i navještate. To i nas potiče i sili da znamo podijeliti sa drugima, posebno najsiromašnijima, ono što imamo i ono što jesmo. Da znamo ljubiti Boga u bližnjemu kao sto Bog nas ljubi u našem siromastvu; te da budemo blizi i suodgovorni sa onim najmanjima koji su Isusovi miljenici.
Zaista, draga Braćo, Karizma vašeg Utemeljitelje Sv.Franje Asiškog je divna, to je Život po Evanđelju, to je Radosna Vijest Spasenja za sve, Pravda za sve i Mir za sve…
– Hvala vam za vašu požrtvovnost i odlučnost u gradnji naše podružnice Vusenzera, gdje će mo uskoro imati Božju Kuću među nama i vjeronaučne dvorane za sve.
– I mi smo se osjetili ponosni i počašćeni, kad smo čuli da je sadašnji Papa, nadahnut
Duhovnošću Sv.Franje Asiškog, uzeo ime Franjo.
On će zasigurno biti prijatelj svih Siromaha koji su Isusova Braća i Isusova Crkva.
Mi Vjernici Katolici Župe Sv. Klare u Ngengere, preko članova Župnog Savjeta, iskrena srca vam obećajemo našu trajnu odanost i povezanost u molitvi; našu čvrstu podršku i zajedništvo u svim dobrim djelima i nastojanjima oko širenja Kristova Kraljevstva medu ljudima; a sve to na veću Slavu Božju i za Spas ljudi“.
(Slijede potpisi:Mr K.Kahamba, tajnik; Mr.Floribert Kakule, V.Pred. i ostali).
Završavam: Nebeska Pokroviteljica naše Misije Ngengere, čiji Blagdan ovdje danas slavimo: ‘Uronjena u Ocean Trojstva, Klara unosi srce ljudske Povijesti u Srce Boga i
Srce Boga u srce ljudske Povijesti’.
Klara – Svijetli primjer Vjere, jasno i očevidno nosi u svom osobnom Imenu ono što je postala po svom svakodnevnom potpunom predanju Bogu i svojim Sestrama.
Njezno je Ime zaista proročko – sadržaj životnog Ideala i ostvarenja.
Slijedeći primjer Sv. Franje, Klara je postala Jasan – Svijetli primjer Vjere u Isusa koji je Svjetlost Vjere.
Njezina je Karizma: Živjeti Evanđelje, Nasljedovati Isusa Krista živeći po izuzetnoj povlastici Potpunog Siromaštva, u poniznoj Čistoći, posvemašnjoj Poslušnosti Kristu i Njegovoj Crkvi, u željenoj Klauzuri koja nije mjesto izoliranosti, nego Stanje Boravka u Intimnoj Tajni Boga koji je Ljubav…
Zaista, sa Sv.Klarom i mi možemo ponovno reći:
“Bog nam je dao dobar početak, dao nam uzrast i ustrajnost do kraja!“
Uz bratski pozdrav svim Suradnicima i Prijateljima Misija, svim Čitateljima i Širiteljima Radosne Vijesti, preporuča se u molitve i za sve moli, odani i zahvalni

Fra Ilija Barišić, misionar