Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Poruka mons. Marina Barišića za nedjelju Dobroga Pastira

marin

Riječ – Glas – Poziv

Poštovana braćo i sestre!

  1. Naš papa Franjo podsjeća nas u svojoj ovogodišnjoj poruci za 51. svjetski dan molitve za duhovna zvanja kako je Isus „obilazio sve gradove i sela”, pozivajući u svojoj milosrdnoj ljubavi učenike da je „žetve mnogo, a radnika malo” (Mt 9, 35-38). Gospodar njive-svijeta traži nas, svoje prijatelje, i poziva za svoje suradnike. Ovaj poziv je milosni Božji dar ali zahtijeva i naš osobni odgovor. Svatko od nas je svijet u malom, Božji vrt, koji On s nama njeguje da donosi obilate plodove. Božja milost, Njegov pristup nama, poštuje nas i našu slobodu, želeći nas kao svoje slobodne i radosne sinove i kćeri.
  2. Uskrsli Krist i u naše vrijeme nastavlja „obilaziti gradove i sela”: izvodi nas iz naše zarobljenosti te poziva sve, a osobito mladiće i djevojke, za svoje suradnike u svakodnevnom životu čovjeka i obitelji, društva i svijeta. U buci svakodnevlja, Njegova riječ i danas je sposobna nadjačati tolike zvukove i postati osobni Njegov glas koji dolazi do srca, glas koji izgovara naše ime i postaje naš osobni poziv. Njegova riječ želi doći i ukorijeniti se duboko na plodno tlo srca tolikih mladih po našim gradovima i selima gdje ih uskrsli Gospodin susreće na raskrižjima; svijeta i putovima njihova života. Nisu to savršeni mladi iz nekog idealnog svijeta, već mladići i djevojke u našim sredinama koji ne žele mladost bez budućnosti, koji su osjetljivi na osamljenost bolesnih i samoću starijih, koji se ne mire s nepravdama i sebičnošću društva, koji žele biti radosni navjestitelji nade, smisla i cilj braći i sestrama.
  3. Koji su to? Ima li ih danas u našim gradovima i selima Hrvatske? Ima! I ova obećavajuća žetva bogatijeg duhovnog uroda prisutna je među nama na našim trgovima, ulicama, školama, sveučilištima i župnim zajednicama. Po jednoj usputnoj anketi za Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku, više od 13% naših mladića i djevojaka, srednjoškolaca i studenata kaže da razmišlja o duhovnom pozivu. Ne budimo im zapreka u njihovom susretu s uskrslim Kristom prisutnim u našoj sredini! Pomognimo im da im se pogled osvijetli s Njegovim, da se Njegova milosrdna ljubav prema bližnjima nastani u njihovim srcima.
  4. Dragi roditelji, odgojitelji, svećenici, redovnici i redovnice, župne zajednice, rado se uključimo i budimo suradnici ovoga radosnog susreta Uskrsloga Gospodina i mladih po našim gradovima i selima. Štoviše, svojim molitvama te ljudskim i kršćanskim svjedočenjem budimo svima njima jasan i glasan razglas, kako bi Kristova riječ u tolikim mladićima i djevojkama postala glas osobnog poziva, blizine čovjeku i slave Bogu. Stoga dajmo Kristu slobodan pristup u naše sredine i prostranstva ljudskoga srca. Budimo Kristu uvijek zeleno svjetlo dobrodošlice u naše sredine, osobito među naše mladiće i djevojke koje On želi za svoje prijatelje i suradnike na prostranoj njivi i poljima svijeta. Doista, „žetve je mnogo”, pa uz prihvaćanje Božjega poziva, neka i radnika bude mnogo!

U Splitu, 28. travnja 2014.