Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Predstavljanje knjige „Postanak i razvitak franjevačke provincije u Dubrovniku“

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

U prostorijama samostana Mala braće u Dubrovniku u četvrtak 4. prosinca predstavljena je knjiga o počecima franjevaca u Dubrovniku. Autor ove knjige koja nosi naslov „Postanak i razvitak franjevačke provincije u Dubrovniku“ je malo poznati franjevac iz 17. stoljeća fra Hijacint Tvrković (1641-1693).  Djelo se čuva u rukopisu u Arhivu Male braće pod brojem 355. Ovo je prvo izdanje – editioprinceps toga dragocjenoga rukopisa. Rukopis je bio gotovo 200 godina izgubljen i nađen je u 20. stoljeću. Vrlo je malo poznat široj javnosti, dijelom i zbog lošega stanja.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Dugogodišnji bibliotekar Male braće fra Josip Sopta je rukopis nastojao spasiti. On je okupio više stručnjaka koji su mukotrpnim radom uspjeli rukopis pisan latinskim jezikom restaurirati, transkribirati i potom prevesti na hrvatski. Izdavač ovog djela je Franjevačka provincija sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri.

Nakon kratkog životopisa samog autora, knjiga donosi opis rukopisa, izvore rukopisa, opis njegovog stanja, kao i povijest, te izvore Tvrtkovićeve povijesti i kratki sadržaj rukopisa, te napomene uz transkripciju i prijevod. Nakon toga slijedi središnji dio knjige, gdje se na više od 200 stranica donosi s lijeve strane transkripcija rukopisa, a na desnoj strani prijevod na hrvatski jezik.

IMG_1556

Knjigu su predstavili: dr. Slavica Stojan, dr. Marijan Sivrić i dr. Josip Sopta. Nastupila je Frama Rožat, a predstavljanju su prisustvovali mnogobrojni zainteresirani, među kojima su bili i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić kao i generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Petar Palić.