Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Primanje u postulaturu

U petak, 11. rujna, posljednjeg dana provincijskih duhovnih vježbi u Samostanu Navještenja Marijina na Košljunu provincijalni je ministar fra Andrija Bilokapić u prisutstvu braće u postulaturu primio Antonija Bašića iz Rijeke.

U uvodu slavlja trećeg časa fra Andrija je istaknuo kako je “najvažniji trenutak povijesti i najveličanstveniji događaj spasenja Isusov čas. Mi, moleći liturgiju časova uprisutnjujemo te događaje Isusova časa koji su podijeljeni u različita vremena dana”, rekao je provincijal te podsjetio kako “slaveći Treći čas mi uprisutnjujemo silazak Duha nad apostole i baštinimo njegove darove. U ovom slavlju naša se provincijska zajednica okuplja sa zahvalnošću i radošću što se njezinu bratstvu pridružuje ulaskom u postulaturu i Antonio Bašić.”

Braća su potom izmolila liturgiju časova koju je pjevanjem animirao fra Diego Deklić, gvardijan košljunskog bratstva.  Nakon kratkog čitanja i čitanja iz Pisma braći sv. Franje Asiškoga, fra Andrija je održao prigodnu homiliju. Na početku je istaknuo kako je tekst Franjina pisma braći mistična poruka za naš život jer nam objavljuje sjedinjenje Krista i Crkve. “Mi smo sinovi Božji, zaručnici Kristovi, majke Isusove i Franjo nam govori kako se to zbiva. U otvorenosti Duhu Svetome i u otajstvenom sjedinjenju s Kristom mi postajemo otajstveno zajedništvo, a ne samo ljudsko”, naglasio je fra Andrija te pojasnio kako “mi postajemo Crkva, a od Isusa iz Nazareta nije ništa ostalo osim Crkve – zajednice vjernika prodahnute njegovim Duhom. Zato je Crkva sakramenta Krista”, istaknuo je propovjednik.

“Postulant danas ulazi u zajednicu franjevaca kako bi živio na novi način sjedinjenje s Kristom” posvjestio je provincijalni ministar te obraćajući se postulantu potvrdio kako se naša provincijska zajednica raduje ovom događaju. “U zajednici ima i slabih i grešnih i prepadnutih. U našoj zajednici ima i Petara i Toma, i Ivana i Jakova, i onih koji žele prva mjesta i traže nešto za sebe, ali znaj, brate, da na svijetu ne postoji čista zajednica. Povijest Crkve nam to svjedoči. Mi ne uživamo u svojoj pravednosti i svetosti. Zato nas i molitva Crkve kroz ovaj tjedan podsjeća da mi vjerujemo u Kristu. Naša pravednost je u Kristu. Pridružujući se Kristu i mi opraštamo. Mi u Kristu ljubimo” naglasio je fra Andrija te istaknuo kako “ova zajednica vjeruje, trudi se, ali je i dalje grešna jer iako smo promjenili odjeću mi nismo promjenili svoju narav. Zato smo živeći u zajednici pozvani tražiti svetost u Crkvi i izgrađivati svetost Crkve. Jer najveći talenat čovjeka jest da smo capax Dei, tj. sposobni ući u zajedništvo s Bogom” zaključio je fra Andrija te pozvao prisutnu braću da zajedno molimo kako bi naš brat u ovoj zajednici pronašao sebe u odnosu na Boga koji ga pridružuje svojoj slavi.

Po homiliji, fra Tomislav Šanko, odgojitelj postulanata, prozvao je kandidata Antonija Bašića koji je pročitao svoju molbu za primanje u zajednicu. Provincijalni je ministar primio njegovu molbu te izmolio nad novim postulantom blagoslovnu molitvu, predao mu Evanđelje, znak TAU i križ te bratskim pozdravom izrekao mu dobrodošlicu u bratstvo.

Ovih su dana pojedina braća Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra okupljena u Samostanu Navještenja Marijina na Košljunu na jednim od turnusa provincijskih duhovnih vježbi koje predvodi isusovac p. Tonči Trstenjak.