Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Sprovod fra Mavra Velnića

U ponedjeljak, 25. veljače 2013., u 13 sati na otočiću Košljunu slavljeni su sprovodni obredi fra Mavra (Marijana) Velnića, člana Provincije sv. Jeronima – Zadar. Svetu Misu zadušnicu predslavio je msgr. Valter Župan, biskup krčki, uz suslavljenje provincijalnog ministra Provincije sv. Jeronima fra Andrije Bilokapića, gvardijana samostanskog bratstva fra Klementa Sršena, brojne braće franjevaca i svećenika Krčke biskupije. U svojem uvodu otac Biskup je ponajprije izrazio sućut braći i rodbini, te istaknuo potrebu pokajanja za spremno služenje Gospodinu kakvo je pokazivao u svojem životu i fra Mavro. Prvo čitanje iz Knjige Otkrivenja pročitala je s. Albina Zec iz zajednice Male franjevačke obitelji s kojom je fra Mavro Velnić bio osobito blizak. Psalam je otpjevao fra Diego Deklić, a evanđelje navijestio župnik Punta vlč. Ivica Kordić.
U homiliji msgr. Valter Župan je naglasio potrebu preispitivanja vlastitoga života i njegovih vlastitosti koje smo pozvani staviti u službu naviještanja Krista i njegova Kraljevstva. »Isus hoće istaknuti prvotnu stvar za koju smo stvoreni da je naša domovina na nebesima odakle iščekujemo našega Spasitelja Isusa Krista. Ovdje nemamo trajnoga boravka«, istaknuo je Biskup te naglasio sve prisutniju stvarnost izbjegavanja starijih u vlastitim obiteljima što ujedno označava i nespremnost na stvarnost smrti i suda kojemu se po smrti pristupa. »Naš otac Mavro je u mladosti izabrao put koji ga je usmjeravao upravo na ono najvažnije. I u potpunoj predanosti i miru sve je svoje stvari i odluke tako spremio da možemo s pravom kazati da je budan i spreman očekivao i dočekao susret sa svojim Spasiteljem oči u oči«, rekao je otac Biskup prisjetivši se i brojnih franjevaca istoga prezimena Velnić koji su ostavili neizbrisiv trag u Crkvi u Hrvata te ih zato Bog poslužuje za svojim bogatim stolom kroz svu vječnost.


Prije početka sprovodnih obreda o pokojniku je progovorio gvardijan samostanskog bratstva koji je predstavio život fra Mavra Velnića, te istaknuo njegovu poslušnost i vjernost odlukama svojih poglavara. Vlč. Marinko Barbiš, župnik rodne župe fra Mavra Velnića Drage Baške, spomenuo je kako je fra Mavro bio posljednji živući franjevac iz te župe koja je dala brojne svijetle primjere uzornog redovničkog i svećeničkog života u svim vremenima očitujući tako postojanost u vjernosti Bogu, Crkvi i ljudima.

Mladi franjevac fra Bojan Rizvan izrekao je oproštaj od fra Mavra Velnića kojega je on nazivao svojom »generacijom«, te istaknuo vrijednosti plemenitog života i karakteristične osobine fra Mavra koje će ostati trajno upisane u sjećanju svih koji su ga poznavali. Provincijalni ministar fra Andrija Bilokapić u svojem je govoru ponajprije zahvalio svima na iskazanoj sućuti i pokazanoj nadi, te rekao kako je teško pronaći niti kojima bismo mogli istkati i opisati život jednog redovnika. No, istaknuo je Provincijal, kako su osnovne niti fra Mavrina života činile franjevačka jednostavnost, rad i molitva. Fra Mavro je u svojoj zajednici osobito poznat po radu kojim je služio svome bratstvu, te po kojem je nastojao oživotvoriti Evanđelje u svojem životu. Nadalje, fra Andrija je ukazao i na fra Mavrinu ljubav prema Provinciji koju je redovito, zbog našega stanja oslabljenosti, znala pratiti i suza u oku. »Fra Mavro je bio čovjek srca!« upozorio je Provincijal, te zahvalio fra Mavru u ime svakoga brata u Provinciji na vjerodostojnom franjevačkom životu u radu i molitvi. Istaknuo je i svoju nadu da će upravo Bog u njemu prepoznati crte svojega lica i uvesti ga u puninu svojega života.
Obred ukopa predslavio je provincijal fra Andrija Bilokapić na samostanskom groblju. Fra Mavro je ukopan u grobnicu u kojoj su pokopani i njegovi rođaci fra Rudolf i fra Teofil Velnić. Sprovodno slavlje svojom pjesmom i lijepim glasovima uzveličali su pjevački zborovi iz župe Punat i iz franjevačkog samostana u Pazinu.