Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubroviku

skhm

U propovijedi na središnjemu slavlju Susreta hrvatske katoličke mladeži u gruškoj luci dubrovački biskup Mate Uzinić pozvao je okupljene mlade da im Uskrsli Krist bude uzor jer je on taj koji poziva na slobodu. Bog nas je stvorio slobodne i želi nas slobodne, uz jedno ograničenje naše slobode – ljubav prema Bogu i bližnjemu, rekao je biskup te istaknuo nekoliko važnih dimenzija slobode na koju Krist poziva.
To su odnos prema Bogu, odnos prema bližnjemu, odnos prema samima sebi, te odnos prema svemu stvorenome. Ljubav prema Bogu je temelj iz kojeg proizlazi i odnos prema bližnjima, rekao je dubrovački biskup mladima, te ih podsjetio i na Kristov odnos prema onima koji su ga razapeli. Isus nikoga ne prisiljava na vjeru, on se nudi. Za kvalitetan odnos prema bližnjima potrebno je cijeniti same sebe, svoje dostojanstvo, razvijati se, biti bolji, upozorio je biskup te potaknuo na međusobno povjerenje i povezivanje među mladim katolicima, što se onda treba proširiti prema pripadnicima drugih kršćanskih Crkava i vjerskih zajednica, onih koji nevjeru pa i onih koji se neprijateljski odnose prema kršćanima.
Mlade je pozvao da pozitivno misle, ali i da se angažiraju, rekavši im da ne mogu dopustiti da događaji u ovom svijetu idu mimo njih. Biskup Uzinić mladima je poručio da se moraju uključiti u svoje župne zajednice, u molitvene zajednice, u život Crkve, surađivati sa svojim svećenicima, katehetama, surađivati s biskupima, a s druge strane, rekao je biskupi, svećenici, redovnici i redovnice trebaju našim mladima, laicima dati prostor u Crkvi. “Pozivam vas da na Crkvu ne gledate kao na nešto tuđe, nego da je prepoznate kao svoju zajednicu i da ju izgrađujete”, potaknuo je biskup mlade. Ponovivši riječi uskoro svetoga Ivana Pavla II. “Ne bojte se Krista”, biskup Uzinić pozvao je mlade: “Otvorite, što više rastvorite vrata Kristu, otvorite mu granice država, političkih sustava, kulture, školstva. Krist doista ništa ne oduzima i sve daje”.
“Zato, draga mladosti, želim vam poručiti da budete zainteresirani, da ne pustite ove društvene procese da prođu mimo vas, nego da se uključite, da budete aktivni, da preuzmete odgovornost za ovo društvo, da nešto napravite. Nemojte čekati da vam drugi osiguraju bolji život, nego uzmite stvar u svoje ruke i vi osigurajte bolji život drugima. I nemojte vjerovati onima koji vam kažu da se ovdje ne može, da u ovoj zemlji nema perspektive, napravite perspektivu, vi ste na to pozvani! Uključite se najprije u neke pretpolitičke aktivnosti, u različite udruge kojima ćete kršćansku radosnu vijest unositi u ovo društvo i činiti ovo društvo bogatijim, plemenitijim. Bez nasilja, bez želje da se učini bilo što protiv koga, nego s ljubavlju za ovo društvo, s ljubavlju za svakog čovjeka u ovom društvu bez obzira na njegovu vjersku, nacionalnu, političku i bilo kakvu drugu pripadnost. To je vaša zadaća, pozvani ste biti odgovorni članovi ovog društva, pozvani ste ne prepuštati svoj život nekom drugom koji vam ne želi dobro, nego preuzmite u svoje ruke odgovornost za sebe ali i za druge kraj sebe, u ljubavi, onako kako je to Krist činio, onako kako nas je on učio. A on nije nikad nikoga ni na što prisiljavao, nego je svima nudio i svima prilazio u ljubavi”, rekao je mladima biskup Uzinić.
Mlade je također pozvao da cijene prirodna bogatstva naše zemlje, da imaju ekološku svijest, da se brinu za sva stvorenja na zemlji. “Imamo najljepšu zemlju na svijetu, ali mi imamo i odgovornost za našu prirodu i prirodna bogatstva. Sve nam je dano da tim upravljamo, ne da to iskorištavamo. Da upravljamo na način da ono što smo primili od svojih predaka predamo budućnoj generaciji ne istrošeno i potrošeno, nego obogaćeno”, poručio je biskup mladima.

Na euharistijskom slavlju prvo liturgijsko čitanje pročitao je Ivan Fabris iz Korčule, psalam otpjevala Matea Šimunović, a drugo čitanje pročitao srednjoškolac Petar Mojaš. Uz evanđelje na hrvatskom jeziku, o. Danijel Hranilović, povjerenik za mlade Križevačke eparhije, navijestio ga je i na staroslavenskom.
Molitve vjernika čitali su mladi predstavnici metropolija: Zagrebačke, Splitske, Riječke, Đakovačko-osječke, Vrhbosanske i predstavnik iz dijaspore. Darove na misi prinijeli su predstavnici pet dekanata Dubrovačke biskupije. Iz Gradskog dekanata Andrea Miloslavić i Paula Miloslavić, iz Konavoskoga dekanata Pavo Đukan i Lucija Paula Strujić, iz Stonskoga dekanata Tadej Barović i Ana Marija Rozić, iz Pelješkoga dekanata Bruno Tomić i Lucija Mrgudić te iz Korčulanskoga dekanata Branimir Baždarić i Sanja Klisura.
Slavlje je uveličao Biskupijski zbor mladih, sastavljen od stotinjak srednjoškolaca, studenata i radnika, pod vodstvom Luce Ćatić, Ivana Lučića i Ivana Crnjaka.
Volonterka SHKM-a Andrea Džakula pročitala je zahvalu mladih Svetom Ocu.