Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Susret ministranata Provincije sv. Jeronima na Košljunu

kosljun minist 2013 464

Susret ministranata naše Provincije održan je ove godine u samostanu Navještenja Marijina na otoku Košljunu od 17. do 21. lipnja 2013. Susret su vodili i organizirali mladi fratri naše provincije: Fra Tomislav Hrstić, fra Božidar Šustić, fra Gabrijel Škibola i fra Tomislav Šanko. Na susretu su sudjelovali ministranti iz župe Trogir, Voštarnica-Zadar, Crikvenica, Rijeka i Pula. Skupilo se oko tridesetak ministranata od šestog razreda osnovne škole do prvog razreda srednje škole.

Ministranti su uz pomoć voditelja nastojali produbiti svoje zvanje ministranta kroz svakodnevnu Svetu Misu, molitvu, duhovne nagovore te rad po grupama. Uz sve to, bilo je vremena i za igru, nogomet, druženje i kupanje.

Dječaci su se upoznali s likom sluge Božjega fra Ivana Perana te su iznijeli svoja osobna zapažanja onoga što ih se najviše dojmilo u njegovom životu. U tome nam je posebno pomogao fra Klement Sršen, gvardijan samostana, koji je održao predavanje o sluzi Božjem te se osvrnuo na nekoliko crtica iz njegova života i svoja osobna iskustva. U sportsko natjecateljskom programu u kojemu su svi, bez iznimke sudjelovali, došla je do izražaja kolegijalnost i borbenost.

Četvrtak smo izdvojili za izlet do Trsata gdje smo posjetili bratstvo franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu. Imali smo privilegij slaviti Svetu Misu u Marijinom svetištu te razgledati kapelu zavjetnih darova i bogatu samostansku riznicu. Uz sve to čak smo se stigli i okupati u Moščenićkoj dragi.

Našoj braći na otočiću još jednom zahvaljujemo na ukazanom gostoprimstvu. Oni su nam ujedno bili i vodiči po otočiću te su nas upoznali s njegovom poviješću i znamenitostima.

Zadnji je dan susreta protekao u upoznavanju s našom Franjevačkom provincijom sv. Jeronima, s njenom poviješću i sadašnjošću.
Napustili smo otočić Košljun obogaćeni jedinstvenim duhovnim iskustvom i novim prijateljstvima.