Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Susret mlađe braće u Trogiru

trogir

Od 20. do 21. studenog 2013, u našem samostanu na Dridu u Trogiru održan je jedan od redovitih godišnjih susreta mlađe braće koja su unutar proteklih 20 godina položili svečane zavjete u Redu male braće.

Nas sedmorica braće susreli smo se na godišnjem susretu kako bi raspravljali o ulozi i položaju mlade braće u djelovanju i životu Provincije. Prisutni su bili fra Tomislav Hrstić, fra Diego Deklić, fra Božidar Šustić, fra Tomislav Šanko, fra Gabrijel Škibola, fra Bojan Rizvan i fra Ivan Batinić (bogoslov). Iz opravdanih razloga nisu mogli doći fra Nikica Devčić i fra Leopold Mičić.

Susret je započeo ručkom u 12.30 sati te ugodnim popodnevnim druženjem. Braća su razgledala grad, njegov povijesni centar i prelijepu katedralu posvećenu sv. Lovri. Vodič kroz upoznavanje grada bio nam je fra Božidar Šustić dok nam je katedralu potanko približio katedralni župnik don Pavao Piplica.

U 17 sati slavili smo Svetu Misu te se nakon toga zadržali u jednosatnom klanjanju pred Presvetim oltarskim sakramentom. Uslijedila je večera te rasprava o aktualnim pitanjima u Provinciji.

Bila je to ujedno prilika da svatko od nas iznese svoje probleme, zabrinutosti i nade. Braća su vrlo otvoreno govorila o svome životu i radu u zajednicama gdje trenutno borave.

Slijedeći dan započeli smo Svetom Misom u čast Gospi od zdravlja koju je predslavio fra Šimun Škibola u samostanskoj crkvi. Tijekom jutra hodočastili smo u Svetište Gospe od Prizidnice te smo imali prilike upoznati ovaj, mnogima od nas, nepoznati predio otoka Čiova.

DSC_0071

Nakon molitve srednjeg časa, susret smo zaključili zajedničkim objedom u društvu predstojnika fra Šimuna Škibole i župnika fra Nediljka Jerkana. Ovim im se putem još jednom zahvaljujemo na bratskom gostoprimstvu i raspoloživosti. Slijedeći susret mlađe braće organizirat ćemo, po dogovoru,  u prvoj polovici ožujka 2014. godine.