Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Sveti Ante proslavljen u Zadru

sv. ante 005

U samostanskoj crkvi i samostanu Svetog Frane u Zadru u četvrtak 13. lipnja svečano je proslavljen blagdan svetog Ante. Vjernici su se za blagdan pripremali pobožnošću “13 utoraka svetom Anti”. Poslijepodne je bilo obilježeno tradicionalnom misom s blagoslovom djece i cvijeća koje je djeci podijeljeno po završetku mise.

Središnje koncelebrirano večernje misno slavlje predvodio je župnik Župe Presvetog Srca Isusova iz Zadra fra Anselmo Stulić. On je u homiliji istaknuo glavnu karizmu sv. Antuna Padovanskog – propovijedanje. Bio je naime jedan od najslavnijih propovjednika u povijesti, dobar poznavatelj Svetog pisma i teologije te izuzetno rječit. Propovjednik je nadalje govorio o poslanju kršćana danas, da budu svjetlo, kvasac, vjerske i moralne obnove, dodajući da svakom naraštaju treba navijestiti Kristovo evanđelje, pa tako i ovom na početku trećeg tisućljeća.

On je nadalje rekao da biti vjernik zapravo znači stalno hraniti svoju vjeru evanđeljem, molitvom i sakramentima. Samo tako, po osobnoj živoj vjeri s Bogom kršćanin može biti duhovno jak da ne podlegne utjecaju civilizacije besmisla i smrti. Samo nas tako vjera Isusova može iznutra obnavljati, kako bi potom naš život mogao biti svjedočanstvo nade koja je u nama, pojasnio je fra Anselmo.

Cjelodnevno slavlje zaključeno je predstavom o životu svetog Ante koju je u klaustru samostana izvela mlada amaterska glumačka skupina “Tau”.