Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Svetost sa srcem

O devetoj obljetnici smrti sluge Božjega fra Ive Perana, u subotu 15. rujna 2012. u franjevačkoj crkvi Navještenja Marijina na otočiću Košljunu predstavljena je knjiga crtica s putovanja i šetnji sluge Božjega fra Ive Perana »Svetost sa srcem«, koju su priredili fra Bernardin Škunca, vicepostulator postupka za proglašenje blaženim fra Ive Perana, te Renata Jukić, tajnica postupka.

Djelo, koje su predstavili fra Bojan Rizvan, fra Diego Deklić te priređivač fra Bernardin Škunca, a predstavljanje je svojim pjevanjem obogatio zbor mladih župe Gospe Fatimske iz Splita.

Knjiga crtica sadrži izabrane kratk dnevničke zapise fra Ivinih doživljaja s njegovih brojnih putovanja ili kratkih šetnji u gradu, na selu ili u prirodi te neke crtice koje su upamtila fra Ivina redovnička braća i vjernici s kojima se susretao. Podijeljena je na tri dijela: »Radostan i malen s malenima«, »U duhu Božje vedrine« i »Sućutan s onima koji trpe«, a na kraju knjige se nalazi i Peranova biografija. Te su crtice dragocjena svjedočanstva o pozivu i poslanju tog sluge Božjega, o događajima u domovini i svijetu, o glazbi, o sportu. Iz njih zrače dinamičan i vedar duh o. Perana, duboka vjera i polet, jednostavnost i neposrednost u susretanju ljudi svih uzrasta, dosjetljivost i svojstveni humor. Na taj način djelo svjedoči o svijetlom i svetom tragu Peranova radosnog življenja među ljudima.

Fra Ivan Peran u svojemu redovničko-svećeničkom vijeku obavljao je dužnosti magistra novaka, gvardijana i provincijala, a kao nadareni glazbenik vodio je više crkvenih zborova i bio profesor sakralne (liturgijske) glazbe na Teologiji u Rijeci. Autor je poznate Pučke mise, koja je prihvaćena u Crkvi u Hrvata, u domovini i inozemstvu.

Umro je 14. rujna 2003., u franjevačkom samostanu na Poljudu, u Splitu. U travnju godine 2010. za fra Ivana Perana je pokrenut postupak za proglašenje blaženim i svetim.