Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

VIJESTI IZ JUŽNE AFRIKE

afrika3

1. Osnivanje Franjevačkoga svjetovnog reda

U nedjelju 9. 6. za vrijeme sv. mise sedmero (7) članova naše Misije sv. Jeronima u Johannesburgu položilo je doživotne zavjete u Franjevačkom svjetovnom redu. Također se odmah osnovalo i novo Franjevačko bratstvo u Misiji koje smo stavili pod zaštitu franjevačkog trećoredca bl. Kardinala Alojzija Stepinca.

Ovo novo Bratstvo plod je dugogodišnje (44 g.) franjevačke prisutnosti i djelovanja naše braće u ovom dijelu svijeta (fra Ivo Perović, fra Veselko Grubišić, fra Marijan Zlovečera i fra Ivica Strčić). Plod je također i istinskoga svjedočanstva i služenja revne trećoredice u našoj Misiji gđe Katice Butković, koja je postala trećoredica u Našicama 1986.god. te prvoga hodočašća u organizaciji Misije na koje smo išli 2011. u Asiz i Rim.

Trogodišnju pripravu naših kandidata vodila je formatorica postojećega Bratstva u Johannesburgu gđa Jennifer Haringhton. Svečano misno slavlje predvodio je fra Ivica u koncelebraciji sa fra Robertom Stuartom, duhovnim asistentom lokalnoga bratstva Srca Isusova, đakonom Mike-om Haringhtonom, predsjednikom istoga Bratstva i đakonom fra Evenijem, regionalnim duhovnim asistentom i delegatom domaćeg Provincijala fra Davida.

U svojoj propovijedi fra Robert je govorio o sv. Franji i njegovom osjećaju ništavnosti (nothingness) pred Bogom koje je, zapravo, bilo početak njegova obraćenja i kasnije silne privlačnosti za mnogu braću i sestre u svim vremenima. Naš osjećaj ništavnosti pred Bogom osposobljava nas da sve možemo prihvatiti kao dar ljubavi Božje. Bez volje i ljubavi Božje mi smo ništa i sve što imamo i jesmo možemo samo Njemu zahvaliti, naglasio je fra Robert.

Poslije sv. mise u našoj crkvenoj dvorani bio je priređen ručak za oko 150 uzvanika, prijatelja i članova naše zajednice.

U subotu 15. 6. u prostorijama naše Misije članovi novoga bratstva bl. Alojzija Stepinca održali su i svoju prvu izbornu sjednicu. Na toj sjednici za novu, zapravo, prvu upravu izabrani su: Katica Butković, predsjednica, Nevenka Višić, potpredsjednica, Mirta Jadrijević, tajnica, Kathleen Mirić, blagajnica, Ruža Madjarević formatorica i Vlatka Blažević, članica uprave. U bratstvu su još i Linda Lazić i Ksenija Mraz.

2. Radovi

Proteklih mjeseci u Misiji su poduzeti i neki neophodni radovi u kući koja je stara oko 60 godina i u crkvenoj dvorani. U dvije sobe i kuhinji stari željezni prozori i vrata zamijenjeni su novim aluminijskim. Nekoliko soba i hodnik su obojani a sve sobe su obnovljene novijim namještajem. Električna instalacija bila je dotrajala i prijetila je opasnost od kratkih spojeva, iskrenja i požara. Stoga se pristupilo potpunoj zamjeni električne instalacije koja je sada napravljena po svim pravilima struke i odgovara današnjim tehničkim zahtjevima. Iz sigurnosnih razloga postavljena su i neka nova svjetla oko kuće. Naša crkvena dvorana koja je bitno proširena prije 14 godina i u kojoj se događaju svi važniji događaji Zajednice osvježena je novom bojom, novim vratima i ormarom. Troškovi ovih radova iznosili su 146 100,00 južnoafričkih randa (oko 12 500 eura) i u potpunosti su pokriveni iz misijske blagajne.

Do kraja ove godine planira se i bojenje crkve. Nastojat ćemo za 20. obljetnicu izgradnje naše crkve sv. Jeronima (5. 12. 1993.) da ona zasja u još ljepšem sjaju.

3. Planovi i zanimljivosti

Prve nedjelje u prosincu (1. 12.) Misija želi obilježiti 20. obljetnicu izgradnje naše crkve sv. Jeronima u Johannesburgu.

Nakon izvrsnog iskustva sa hodočašća u Asiz i Rim, javila se želja za novim hodočašćem i upoznavanjem svetih mjesta. Tako se za početak listopada (3.-11. 10.) naša Misija priprema na hodočašće u Svetu zemlju. Nadamo se da će i ovo putovanje u Godini vjere uroditi dubljom i življom vjerom svih hodočasnika.

U rujnu prošle godine ukraden je misijski automobil, što nije baš neobično u ovoj zemlji. Ali dobrotom obitelji Đanija i Petre Anić Misiji je darovan novi.