Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Završena Plenarna skupština Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica

hkvrpp_logo

Plenarna skupština Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRPP) završena je 22. listopada u samostanu karmelićanki BSI na zagrebačkom Vrhovcu, izvješteno je na mrežnim stranicama Konferencije. Drugi dan 46. plenarne skupštine HKVRPP-a na temu “Ususret Godini posvećenog života: opći poziv na svetost – svetost redovništva” počeo je molitvom Srednjeg časa okupljenih redovničkih poglavara i poglavarica i dubrovačkog biskupa Mate Uzinića, predsjednika Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života.
Novoizabrani predsjednik fra Jure Šarčević pozdravio je biskupa Uzinića te poglavarice i poglavare uime novog vodstva HKVRPP-a. Istaknuo je zauzetost biskupa Uzinića za redovništvo, njegovo praćenje rada Konferencije, podupiranje inicijativa Konferencije na dobrobit redovničkih zajednica, Crkve u Hrvatskoj i svijeta “u kojemu smo mi redovnici pozvani biti ona zraka božanske ljepote koja treba osvjetljavati hod ljudske egzistencije”, prisjetio se fra Jure riječi sv. Ivana Pavla II. Predsjednik je potom zahvalio i dosadašnjem predsjedniku i vodstvu, istaknuvši da su “dali novi zamah Konferenciji”.
Predsjednik se osvrnuo i na temu skupštine, o kojoj je redovnicima i redovnicama prethodnoga dana govorio pomoćni banjolučki biskup Marko Semren. “Svojim životom i djelovanjem mi redovnici smo pozvani biti vidljivi znak svetosti na koju su pozvani svi vjernici (usp. LG). To nikada nije lako, a posebno u vremenu kakvo je naše, u svijetu u kojemu su vrednote, koje su nekada bilo izvan svake sumnje, dovode u pitanje i gube svoje pravo značenje. Danas se u Europi, u koju smo i mi nedavno ušli, koja se kroz stoljeća identificirala s kršćanstvom napušta te vrednote. Mnogi u njoj žele živjeti kao da kršćanstvo uopće nije ni postojalo. Mnoge se kršćanke vrednote dovode u pitanje pa i obitelj kao jezgra društava i civilizacije”, rekao je fra Jure napomenuvši kako se Crkva upravo ovih dana na Sinodi posvetila temi obitelji. Dodao je i očekivanje da će Sinoda dati više svjetla i jasnoće u pastoralu obitelji, jer u današnje vrijeme su na tom području nerijetko i svećenici i vjernici koji im se obraćaju ponekada zbunjeni. “Sve ovo stavlja i izazove pred nas i kako bi im se suočili i dali odgovor potrebno je, kako neki duhovni oci kažu, stvoriti novu mistiku, novi način autentičnog življenja osobito posvećenog života jer ovaj povijesni čas traži novi način života, nove znakove i nove odgovore na te izazove”, poručio je fra Jure.
Biskup Uzinić u osobno ime i u ime Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ izrazio je zahvalnost dosadašnjem vodstvu HKVRPP-a na svemu što su učinili za hrvatsko redovništvo, kao i na plodnoj suradnji unutar Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ. Čestitao je i novom vodstvu, poručivši mu da nastavi graditi na onomu što je napravljeno ali i da vodi računa da obogate dobiveno “kako bi Konferencija mogla napredovati na dobro svih redovnika, redovnica i Katoličke Crkve u Hrvatskoj”.
Uslijedilo je podnošenje izvještaja voditelja povjerenstava Konferencije, uz osvrte i sugestije o radu u proteklom razdoblju te razgovor o postojećim i novim projektima. Posebno se raspravljalo o potrebi da se Redovnički dani organiziraju ne samo u Zagrebu i Splitu, nego i u drugim gradovima. Raspravljalo se o projektima u Godini posvećenog života, o potrebi proširenja Povjerenstva za redovnice medicinske sestre u novom nazivu i na muški dio redovništva koji radi u zdravstvenim ustanovama. Redovnici i redovnice u raspravi su iznosili konkretna iskustva u radu s obiteljima te pred vodstvo Konferencije iznijeli potrebu da se pod okriljem Konferencije više radi na pastoralu obitelji, možda i pod novim povjerenstvom.
Zahvaljujući dosadašnjem vodstvu Konferencije na dinamičnosti u vođenju i čestitajući novoizabranom vodstvu Konferencije, apostolski nuncij u RH Alessandro D’Errico istaknuo je radost s kojom uvijek sudjeluje na redovničkim susretima zbog uloge koju redovnici imaju u Crkvi i u društvu. Istaknuo je kako se početak mandata nove uprave poklapa s počekom Godine posvećenog života, što ih uključuje i u šira očekivanja koja su obilježena novim duhom koji nosi papa Franjo, kojega svi tako pažljivo osluškuju. Nuncij je čestitao i svim posvećenim osobama u Hrvatskoj, istaknuvši kako one “mogu dati kvalificirani doprinos u traganju za putovima nove evangelizacije za kojom osjećamo veliku potrebu”.
Nuncij se potom osvrnuo na opći poziv na svetost i poziv na svetost redovništva ususret Godini posvećenog života, kada se očekuju mnoge inicijative i u svijetu i u Hrvatskoj. Istaknuo je poziv na svetost kao poziv za sve kršćane, ali posebno za redovnike i redovnice s obzirom na njihove zavjete na nasljedovanje Krista, njihovo siromaštvo, čistoću i poslušnost.
Rekao je kako bi mu kao veleposlaniku Svete Stolice bilo drago i važno da redovnička zauzetost u Hrvatskoj bude uokvirena onime što naučava papa Franjo o žurnostima u današnjoj Crkvi. Istaknuvši brojnost i pastoralni potencijal redovnika i redovnica u Hrvatskoj kao velike snage na terenu, pozvao je redovništvo da se pred izazovima današnjeg vremena ne zatvara u samostane i isključivo u vlastite zajednice. Na nove izazove treba odgovarati s otvorenošću Bogu, služenjem braći i svima bez razlike, s posebnom pažnjom na rubne koji su daleko od vjere. U novoj evangelizaciji živjeti sretan posvećeni život znači izići i dopustiti da nas obuzima duh Isusov. To nije duh koji čeka već odlazi tražiti izgubljene ovce. Svetost znači vjernost Isusovu pozivu “Idite i naučavajte sve narode”. Izići i hoditi je u temeljima Crkve, poručio je nuncij D’Errico.
Mnogo puta i na mnogo mjesta Papa je govorio kako trebamo biti Crkva u pokretu, a ne statična Crkva. Ne treba biti samo baštinik prošlosti. Pokretljivost znači ići u susret svima – učiniti se poslušni Duhu. Papa kaže da se Duh Sveti ne može zatvoriti. Moramo mu dopustiti da radi u nama u tišini, kontemplaciji, a iznad svega u našim djelatnostima, unutar naših odgovornosti i talenata koje smo primili. Svjedoci prenose radost unatoč teškoćama. Radost moramo prenositi jer nam je predana i u planu je spasenja. Potrebno je živjeti svetost Crkve koja je radosna i u pokretu, otvorena vidicima svijeta i osobito otvorena vidicima Kraljevstva Božjeg. Crkva se ne treba ograničavati već treba osjećati i ići ususret svima u dijalogu i s poštovanjem, poručio je nuncij redovnicama i redovnicama.
Uslijedio je razgovor redovnika i redovnica s nuncijem o Crkvi u Hrvatskoj u svjetlu nedavne izvanredne biskupske sinode o obitelji. Na kraju susreta nuncij ih je još jednom pozvao na otvorenost bez predrasuda, podsjetivši kako je papa Franjo u Riju poručio da se iziđe iz sakristija, da nije dovoljno samo prihvaćati one koji uđu u crkvu, nego treba izlaziti van s željom služenja.
Plenum je završen euharistijskim slavljem koje je u samostanskoj crkvi u koncelebraciji redovničkih poglavara predslavio nadbiskup D’Errico. Propovijedao je novoizabrani predsjednik Konferencije, te polazeći od rečenice apostola Pavla iz Poslanice Efeženima: “Meni najmanjemu od svih svetih, dana je ova milost: poganima biti blagovjesnikom neistraživog bogatstva Kristova” (3,8) govorio o poslanju redovnika. Fra Jure homiliju je završio riječima pape Franje koje je on 29. studenoga 2013. uputio generalnim poglavarima: “Probudite svijet! Budite svjedoci drukčijeg načina činjenja, djelovanja, življenja! Moguće je živjeti drukčije na ovome svijetu. Govorimo o eshatološkom pogledu, vrijednostima Kraljevstva ucijepljenima ovdje, na ovoj zemlji. Radi se o tome da ostavimo sve zato da slijedimo Gospodina. Morate doista biti svjedoci drukčijeg načina života. Ali u životu je teško da sve bude jasno, precizno, čistih obrisa. Život je složen, satkan od milosti i grijeha. Svi griješimo i moramo prepoznati svoju slabost. Redovnik koji se ne priznaje slabim i grešnikom ne proturječi svjedočanstvu koje je pozvan dati, već ga štoviše jača, i to je dobro za sve. Ono što, dakle, očekujem jeste to svjedočenje. Želim od redovnika to posebno svjedočenje”.