Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Želimir Puljić: Raduj se, zemljo Hrvatska, rat je završen!

Raduj se, zemljo Hrvatska, jer ovim današnjim činom završava tvoja dugogodišnja muka rata i poraća, sve teške godine koje smo proživljavali uz različite teorije o kvalifikacijama Domovinskog rata, piše Slobodna Dalmacija. Današnjim činom, presudom, imamo se pravo svi ratovati, rat je završen – rekao je u petak mons. Želimir Puljić, predsjednik HBK i zadarski nadbiskup, na konferenciji za novinare koju je sazvao povodom oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. – Mi biskupi smo danas o ovoj temi raspravljali na HBK i donijeli zaključke.

Nismo se nadali ovako pozitivnom sudskom ishodu, iako smo ga, u našem dugogodišnjem traženju istine i pravde, priželjkivali. Ante Gotovina je heroj, vojnik, čovjek koji je u siječnju 1993. godine pozvao tadašnjeg zadarskog nadbiskupa mons. Ivana Prenđu da vojnicima govori o etici u ratu i miru. Hvala Bogu da su danas „pale u vodu” kvalifikacije o udruženom zločinačkom pothvatu i etničkom čišćenju, jer je Ante Gotovina uvijek nastojao da njegovi vojnici budu pravi vojnici – kazao je mons. Puljić. U Zadarskoj nadbiskupiji u petak je navedeno da je pok. Zadarski nadbiskup Ivan Prenđa osobno poznavao generala Gotovinu i sudu u Haagu za njega jamčio u kolovozu 2007. godine, siguran u generalovu nedužnost. „Spreman sam biti svjedokom istine”, zapisao je tada mons. Prenđa.

Gotovina je i prije „Oluje” pozvao mons. Prenđu da se obrati vojnicima riječima o moralnom ponašanju u ratu. Zadarska nadbiskupija je u listopadu 2009. godine pokrenula i molitvene susrete „Krunicom za pravdu”, koji su započeli u Pakoštanima. Od tada svećenici redovito svakog utorka mole za hrvatske generale i molitva je uslišena, istaknuto je u petak u Zadarskoj nadbiskupiji. Mons. Puljić je najavio misu zahvalnicu za generale, koja će se održati u zadarskoj katedrali 24. studenog u deset sati.