Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

DANI OTVORENIH VRATA

naslovna

Mladiće koji u srcu osjećaju želju za duhovnim zvanjem (svećeničkim i/ili redovničkim), pozivamo da neko vrijeme provedu u našoj redovničkoj zajednici ; da zajednički s nama – MALOM BRAĆOM FRANJEVCIMA – u samostanu žive, mole, rade, razmišljaju i razgovaraju o svom životu i mogućem duhovnom pozivu.

Dani otvorenih vrata ove godine održat će se u našem Samostanu u Pazinu od 27. do 31.7.2015. godine!

Požuri i prijavi se na vrijeme!

Dragi prijatelju!
Po primjeru sv. Franje Asiškog zajedno s nama uđi u dubinu svoga bića te tamo pronađi odgovor na svoje životne čežnje i traženja.
Ako osjećaš da te Bog k sebi zove da mu izbližega služiš, tj. ako je duhovni poziv ono što uistinu u srcu osjećaš, želiš i tražiš, možda je ovo prvi korak na putu tvoje konačne odluke!? Dok razmišljaš o svojoj budućnosti možda će Ti susret s nama redovnicima i zajednicom pomoći u životnoj odluci.

 

Osoba za kontakt i dogovor:

Fra Tomislav Šanko, promicatelj duhovnih zvanja

  • Trg sv. Frane 1, 23000 Zadar
  • mob. : 099 2405 212
  • E-mail: frasankot@gmail.com

dani pazin 2105

 

“Dani otvorenih vrata samostana” održani ove godine od 27. do 31. srpnja u našem Samostanu Pohođenja Marijina u Pazinu. “Dani otvorenih vrata samostana” su prigoda za bolje upoznavanje svakodnevnog života i rada franjevaca kako bi mladi ljudi u ozračju bratskog zajedništva, molitve i rada mogli na dublji način razmišljati o duhovnom pozivu. Program je započeo okupljanjem u pazinskom samostanu u popodnevnim satima u ponedjeljak 27. srpnja. Nakon razgledavanja samostana, pozdrava domaćina fra Alfonsa Orlića i zajedničke večere uslijedila je molitva te nakon toga druženje.

 

Od utorka 28. srpnja do petka 31. srpnja dan je započinjao molitvom Jutarnje, Svetom Misom, zatim doručkom i radom. Radni zadaci bili su uređenje samostanskog vrta, čišćenje, pripreme za proslavu Gospe od anđela (Porcijunkule) ili kako to nazivaju u Pazinu pučkim imenom “Rim”. Nakon radnog dijela uslijedila je Služba čitanja, prigodni duhovni nagovor i molitva Srednjeg časa.

 

U popodnevnim i večernjim satima uz duhovni dio (molitva krunice, klanjanje, pokorničko slavlje i duhovne razgovore) bilo je vremena i za odlazak na kupanje, posjet Poreču, Grožnjanu i Motovunu te šetnju Pazinom. U Motovunu  smo pogledali film „Pročišćenje: Scientologija i tamnica vjere“. Film je na objektivan i dokumentarni način prikazao nastanak scientološke crkve i sve opasne i okultne prakse koje ta suvremena sekta donosi.

 

U četvrtak smo zajednički pripremali večeru-pizzu. Svatko je doprinio na svoj način: od pravljenja tijesta, ribanja sira, slaganja sastojaka. Te večeri naša samostanska kuhinja je postala prava mala pizzerija uz puno veselja i smijeha.

 

Posljednjeg dana, u petak 31 .srpnja otišli smo u Pulu. Nakon razgledavanja Pule, pošli smo u Samostan i crkvu sv. Antuna gdje nas je lijepo primio i uputio riječi dobrodošlice gvardijan fra Mate Trinajstić. Program je završio ručkom u pulskom samostanu nakon kojeg su se sudionici uputili svojim domovima i svakodnevnim obvezama obogaćeni novim iskustvom i poznanstvima.

 

Mauricio Jakus