Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Badija: Sjećanje na fra Bernardina Sokola

bernardin_sokol_2015_012w

U nedjelju, 27. rujna, u blizini otoka Badije u more je bačen vijenac i izmoljene su molitve za dušu fra Bernardina Sokola, za kojeg se smatra da je na tom mjestu mučenički završio svoj ovozemaljski put. Sljedećeg dana u crkvi sv. Jurja mučenika u Kaštel Sućurcu na godišnjicu fra Bernardinove smrti služena je misa za pokojnika, a nakon mise u procesiji s upaljenim svijećama i u molitvi položeni su vijenci i svijeće na njegov spomenik.

Već nekoliko godina zaredom ovaj spomen organiziraju društvo Bijaći Kaštela i Općina Orebić. Organiziran je posjet samostanu na Badiji, razgovor s fra Petrom Perkovićem u samostanu Gospe od Anđela i očevicima fra Bernardinove smrti Jurom i Ivom Mateljak iz Orebića. Nazočni sastanku i ovome događaju, osim navedenih, bili su i načelnik općine Orebić Tomislav Ančić, potpredsjednik društva Bijaći Kaštela Milivoj Bratinčević, Ivo Violić-Indijan iz Orebića te Mia Blaić, Zdravka Andrijašević i Jovica Kozica iz Laudato TV-a.

Fra Bernardin Sokol, krsnim imenom Luka, rođen je 20. svibnja 1888. u Kaštel Sućurcu, studirao je teologiju u samostanu Male braće u Dubrovniku. Za svećenika je zaređen je 1912. godine. U rujnu 1913. na otoku Badiji postao je profesor na nižoj klasičnoj gimnaziji. Nakon toga u Austriji je završio Glazbenu akademiju te se 1917. vratio u Dubrovnik kao zborovođa, orguljaš i učitelj glazbe. Godine 1925. doktorirao je teologiju u Rimu i sljedeće godine studij muzikologije. Predavao je na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu u periodu od 1927. do 1932. godine nakon čega odlazi na Badiju.

Za dan njegove smrti uzima se datum 28. rujna 1944. kada su ga partizani odveli s otoka, te ga nevinog i bez ikakvog suda ubili. Njegovo tijelo su pronašli mještani Orebića u blizini plaže Trstenica i u tajnosti ga položili u grudobran koji je bio mitraljesko gnijezdo. Želja je sudionika događaja da se pronađu njegovi posmrtni ostaci i sahrani ga se na dostojanstven način.

Fra Bernardin je cijeli svoj život posvetio glazbi i skladanju. Iza njega su ostala brojna glazbena ostvarenja.

Andre Šain