Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Boris Magaš – in memoriam

BORIS MAGAŠ žunić_dscn2654

Zadnji put sam ga vidio na otvorenju izložbe “Milost Susreta” u Klovićevim dvorima u Zagrebu. Kao tadašnji provincijal i organizator izložbe ugodno sam  se iznenadio kad sam ga vidio. Pozdravili smo se vrlo srdačno.

Bio je vrlo markantna pojava i pravi gospodin u  svakom djeliću svoga bića. Ulijevao je  i stručni i ljudski autoritet Do njega smo došli sasvim slučajno. Tadašnji župnik na Krnjevu fra Josip Vidas i poglavar fra Klement Sršen i ja smo se složili da postojeći projekt nove crkve nije po svojim dimenzijama i cijeni daleko nadmašuje potrebe i mogućnosti župe. Unatoč upornim traženjima prvi naručitelj i župnik fra Krsto Marinov nije uspio dobiti dozvolu ni prikupiti sredstva za moguću gradnju. Odlučili smo se na preinake ili novi projekt. Provincijal Peran se složio.

Na jednom slavlju kod Kapucina u Rijeci spomenuo sam onako usput da bi jedini koji bi mogao nam pomoći oko izgradnje crkve  bio Magaš, tada na vrhuncu slave. Tu s nama je bio ing. Žarko Kovač koji je s Magašem radio. On mi je obećao dovesti Magaša. I tako je počela naša veza s njim.

Dobro se sjećam prvog susreta: došli su provincijal fra Ivo Peran, fra Vinko Fugošić, fra Mavro Velnić i mi trojica. On je  bio dosta suzdržan i zatvoren. Vremenom se pretvorilo u istinsku suradnju čija je kruna bila crkva sv. Nikole na Krnjevu.

Smjela arhitektura, koja je  osnovnoj ideji ujedinjavala starohrvatsku arhitekturu i  jedro kao znak zaštitnika pomoraca, bila je prezahtjevna za izvođače. Crkva i samostan su stalno prokišnjavali.. Konačno smo sve 2009. temeljito sanirali. Od pomoći su mi bili fra Mate Polonijo, Fra Anselmo Stulić i fra Drago Ljevar. Magaš nije imao primjedbi na našu izvedbu.

Crkva na Krnjevu je njegov prvi vjerski projekt. Za njega  je to bio poseban izazov. Radio je predano i zauzeto. Vidjelo se kako je sretan zbog svega. U njoj se on najbolje osjećao.

Nama ostaje  zahvaliti ing. Borisu Magašu što nam je  svojim autoritetom, kome  se komunistički riječki čuvari nisu usudili proturječiti,  omogućio gradnju crkve. To je za cijelu  Rijeku i Nadbiskupiju pa i šire njegova velika zasluga. Ona je navijestila novo proljeće.  Neka mu sv. Nikola bude zaštitnik do  vječne luke mira

Počivaj u miru, dragi gospodine i naš brate Borise!

 

fra Josip Sopta