Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

“Dani otvorenih vrata samostana” na Košljunu

20140726_095627

Od srijede 23. srpnja do nedjelje 27. srpnja 2014. godine u Samostanu navještenja Marijina na Košljunu, održani su treći „Dani otvorenih vrata samostana” Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru.

Susret je trajao četiri dana i bio je namijenjen svim mladićima koji razmišljaju o duhovnom pozivu. Na susretu je sudjelovalo desetak sudionika od kojih  šest mladića i pet fratara animatora: fra Božidar Šustić, fra Diego Deklić, fra Gabrijel Škibola, fra Leopold Mičić i fra Tomislav Šanko.

Susret je ujedno bio prilika za okupljanje mlađe braće Franjevačke provincije svetog Jeronima.

Sudionici su počeli pristizati u srijedu navečer. Jutarnji program od četvrtka do nedjelje sastojao se od zajedničke molitve, predavanja i rada. Dani su započinjali s jutarnjom molitvom u 7.30 sati.

Fra Diego je u nagovoru o Samuelu progovorio o pozivu, njegovim karakteristikama i obilježjima te je potaknuo raspravu na tu tematiku. Raspravi su se pridružili sudionici te iznijeli svoja zapažanja u vezi duhovnog poziva.

U poslijepodnevnim satima, do 18 sati, ostavljen je prostor za međusobno druženje, kupanje, molitvu, čitanje i susrete. Sudionici su iskoristili priliku za osobne razgovore s pojedinim fratrima.

U četvrtak navečer bila je prigoda za klanjanje presvetom oltarskom sakramentu uz molitvu večernje. Uslijedila je večera i druženje te molitva krunice oko otočića.

U petak navečer, nakon molitve križnog puta i večere, bilo je organizirano pokorničko bogoslužje i prilika za svetu ispovijed.

Subota je bila rezervirana za izlet. Nakon redovitog jutarnjeg duhovnog programa sudionici su krenuli prema gradu Krku. Uslijedila je šetnja gradom, posjet gradskim zidinama i katedrali s riznicom.

Nakon sladoleda i kave put je vodio do Svetište Majke Božje Goričke u blizini Baške. Vrhunac posjeta bilo je slavlje Svete Mise koju je ovom prilikom predvodio fra Božidar. Popodne je bilo određeno za “guštanje” na baščanskoj plaži.

Nedjelja, kao zadnji dan Otvorenih vrata, započela je uobičajenom molitvom, a nakon doručka, slijedilo je slavlje nedjeljne Svete Mise zajedno s narodom u 9 i 30 sati. Prije ručka bila je prilika za zajedničko vrednovanje provedenih dana na otoku, u kojem je svatko dobio priliku da iznese svoje dojmove, pozitivne i negativne doživljaje. Redovni dio susreta završen je molitvom srednjeg časa.

Nakon ručka sudionici su se polako se zaputili svojim kućama uz lijepe dojmove i radosno sjećanje na protekle košljunske dane.