Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Dekanatski susret na Lopudu

lopud

Sastanak svećenika Gradskoga dekanata Dubrovačke biskupije održan je u srijedu 15. listopada na Lopudu, na poziv lopudskog župnika don Frana Markića. S poviješću života franjevaca na Lopudu kao i s poviješću lopudske crkve i samostana svećenike je upoznao dr. fra Jozo Sopta. Molitveni uvod u klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u crkvi Gospe od Špiljice predvodio je don Marinko Šljivić, a samo klanjanje župnik Markić.
U razmatranju pred Presvetim don Marinko je istaknuo: “S obzirom na zahtjevnost svećeničkog života, koji od običnoga čovjeka traži izdizanje iznad ovozemaljskih obzorja, poziva kojem je teško odoljeti, samo i jedino kritiziranje neće donijeti puno dobra. Najbitnije je da Njemu – Kristu budemo slični: da nas ljudi prepoznaju po glasu i ljubavi, po odnosu koji gajimo s njima. Čuvajmo ljepotu i dostojanstvo dara koji smo primili, ne po svojoj zasluzi, već po Milosti. Sva zemaljska zanimanja mogu imati svoje lijepe strane i biti privlačna na svoj način, ali biti Kristom osvojen i za Njega se opredijeliti, to je – neprocjenjivo!”
Don Marinko svećenike je također u predavanju podsjetio na ono što o svećeniku i njegovoj ulozi u kršćanskoj zajednici kažu dokumenti Katoličke Crkve. Na kraju susreta dekan Gradskoga dekanata don Ivica Pervan otvorio je raspravu o aktualnim temama te izvijestio o radu Izvanredne biskupske sinode o obitelji u Vatikanu.