Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Dosta nam je šutljive Crkve, hvala Bogu da smo se probudili

Stepinčevo svečano slavi župa bl. Alojzija Stepinca na Bilom brigu u Zadru u nedjelju 10. veljače. Jutarnja misa je u 8.30 sati, svečanu misu u 10 sati predvodi fra Diego Deklić. U 12 sati je misa s blagoslovom djece, a koncelebrirano misno slavlje u 18 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Svetkovini prethodi trodnevna priprava koja je počela u četvrtak, a nastavlja se u petak i subotu, 8. i 9. veljače od 18 sati. Svete mise će predvoditi fra Diego Deklić.

Velik broj vjernika nazočio je jučerašnjem početku trodnevne priprave za blagdan.

Dosta nam je šutljive Crkve, dosta nam je te šutljive većine. Hvala Bogu da smo se jednom malo i probudili. Treba se založiti za vrednote, a ne za neke interese. Koji je interes Kristove Crkve? Sreća čovjeka. I zato ona ne može i ne smije šutjeti. I zato to nije bavljenje politikom, nego je to bavljenje čovjekom samim, kojem je uostalom Crkva i poslana. Nismo poslani zatvoriti se u sakristiju i zapisivati svete mise, nego smo poslani čovjeku, da se brinemo za njegovo dobro.
Dok Crkva bude osjećala tu hitnost poziva da bude na tragu Isusovih riječi, dok bude tako hrabra, bit će na liniji blaženog Alojzija Stepinca, bit će to ono što se naziva Stepinčeva Crkva, jer je on imao hrabrosti, a znao je čemu sve to vodi.

Fra Diego Deklić istaknuo je važnost uloge blaženog Alojzija Stepinca, koja je vrlo snažna i aktualna i danas.

Onoga jutra kada su došli po njega, spremao se za svetu misu. To je snaga, ne snaga da imamo nekakve zgrade, i da kažemo Crkva je moćna. Možemo nešto imati, ali ne mislimo da, ako toga nema, da smo razoružani. Zato kada gotovo ništa nemamo, imamo sve, a to je Bog. Kada su komunisti uzimali crkvena dobra, Alojzije Stepinac je rekao, neka uzmu sve ako treba, ali nam Boga ne mogu uzeti. To je čovjek koji gleda jako daleko i zna da ne može izgubiti ako je s Bogom, pa makar i stradao. Mnogi su spaljeni i pogubljeni, ali nisu bili pobijeđeni nego su bili pobjednici. Možda danas biti vjernik i kršćanin znači pomalo biti nekakva luda u očima onih koji ne razumiju što je vjera, koji ne razumiju kako je dobar gospodin i kako onaj koji mu se cjelovito preda ne može izgubiti, jer već ima sve, a njega mu ne može nitko oduzeti. S tim smo pozvani živjeti naše male živote, u kojima neće se možda događati nešto izvanredno, ali će se uvijek događati borba logike svijeta i evanđelja. Nijedan život nije izuzet od Boga. Ali baš zato što vjerujemo i zato što se predajemo Bogu, ne želimo očajavati i strahovati, želimo vjerovati svim srcem, u vjeri se potpuno predati Bogu, imamo optimizam i snagu i nadu, da kroz život nećemo biti pobijeđeni, ni zgaženi, u kakvim god okolnostima života se nalazili. Neka nam zagovor našeg nebeskog zaštitnika Alojzija Stepinca pomogne da se uvijek možemo voditi logikom evanđelja, logikom istine.