Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Duhovno-studijsko putovanje đakona u BiH

bojan

U sklopu programa Đakonske pastoralne godine, što ga priređuje Nadbiskupijski pastoralni institut u Zagrebu, održano je od 21. do 24. travnja duhovno-studijsko putovanje u Bosnu i Hercegovinu. Dvadeset dvojica đakona Zagrebačke i Zadarske nadbiskupije, Varaždinske i Sisačke biskupije, zatim franjevačkih provincija sa sjedištima u Zagrebu, Zadru i Mostaru, franjevaca trećoredaca i konventualaca, isusovaca i misionara Krvi Kristove, posjetilo je pod vodstvom ravnatelja Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta i voditelja Đakonske pastoralne godine dr. Tomislava Markića središta crkvenoga života u susjednoj zemlji. Svrha putovanja bila je upoznavanje sa situacijom Crkve i tamošnjih katolika, imajući u vidu činjenicu kako priličan broj vjernika u župama u kojima đakoni vrše svoj praktikum ili će u njima kasnije kao svećenici pastoralno djelovati, potječe upravo iz BiH.
Prvoga dana putovanja đakoni su posjetili trapističku opatiju “Marija Zvijezda” u Banjoj Luci u kojoj su im o. Zvonko Topić i brat Franjo Apanović predstavili povijest tamošnjih trapista i pokazali kulturno-povijesno blago koje se čuva u crkvi i samostanu. Đakoni su se potom susreli s banjolučkim biskupom Franjom Komaricom, s kojim su u katedrali Sv. Bonaventure najprije izmolili Šesti čas, tijekom kojega ih je biskup potaknuo na “bratsku ljubav utemeljenu na doživljaju i iskustvu uskrslog Krista”. Nakon podijeljenoga zajedništva bratskoga stola s biskupom Komaricom, pomoćnim biskupom Markom Semrenom te s nekoliko drugih banjolučkih svećenika, biskup Komarica u prostorijama ordinarijata prigodnom prezentacijom goste je upoznao s ranijom i nedavnom prošlošću svoje biskupije, situacijom koju su katolici toga kraja pretrpjeli u domovinskom ratu kao i o nastojanjima koja biskupija poduzima kroz svoje projekte.
U nastavku putovanja đakoni su posjetili grad Jajce kao i franjevački samostan i župu Uznesenja Marijina gdje im je domaćin bio župnik fra Zoran Mandić. U župi Srca Marijina u Skopaljskoj Gračanici zajedno s okupljenim vjernicima i svećenicima Ilijom i Tadijom Ivoš, koji djeluju u toj župi, đakoni su slavili euharistiju, a dvojica đakona svjedočila o svom pozivu. Prvi dan duhovno-studijskog putovanja završen je dolaskom u duhovno-obrazovni centar “Emaus” Caritasa Mostarsko-duvanjske biskupije u Potocima kod Mostara, gdje su đakoni bili smješteni tijekom prvoga dijela putovanja.
Drugoga dana putovanja đakoni su posjetili nekropolu stećaka Radimlja, a sa životom Stoca i župe sv. Ilije Proroka u Stocu upoznao ih je župnik i dekan preč. Rajko Marković. Franjevački samostan i župa Humac kod Ljubuškog bili su sljedeća postaja putovanja. Na Humcu su đakoni, pod vodstvom fra Milana Jukića, razgledali novoobnovljenu staru kao i sadašnju župnu crkvu, obišli zbirku umjetnina “Majka”, a fra Milan ih je upoznao i sa samostanskim muzejom, u kojem se čuva poznata Humačka ploča. Nakon pohoda župi sv. Jakova u Međugorju o čijoj je povijesti, događajima i sadašnjosti govorio župnik fra Marinko Šakota, đakoni su posjetili franjevački samostan i župnu crkvu Sv. Petra i Pavla u Mostaru gdje su ih primili provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM fra Miljenko Šteko i gvardijan fra Iko Skoko, a đakone je s poviješću provincije upoznao fra Ante Marić koji ih je proveo kroz crkvu i samostan i pokazao samostansku knjižnicu s vrlo vrijednim fondom knjiga. U predvečerje drugoga dana, mostarsko–duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko–mrkanski Ratko Perić primio je đakone u kripti katedrale te im održao predavanje “Kvocijent zrelosti svećeničkoga pripravnika”, u kojem je na tridesetak probranih pitanja iz života i razmišljanja suvremenog bogoslova-đakona, na paradigmi biblijskog đakona Stjepana, koji je postao mučenikom, i đakona Nikole, koji je otišao u nemoralnu sektu, na vrlo jasnim primjerima razlučio kakvoga đakona i sutra prezbitera Crkva želi i treba. Biskup je govoreći o duhovnoj zrelosti, o đakonskom duhovnom integritetu postavio više dilema koje sv. Pavao u odlomku Filipljanima postavlja kao načela vjerničko-bogoslovne prepoznatljivosti: Uzdamo li se u tijelo ili se dičimo Kristom Isusom? Smatramo li sve gubitkom i otpadom u odnosu na spoznanje Isusa Krista? Držimo li više do svoje prošlosti ili do buduće Isusove nagrade? Je li nam slava u sramoti ili u prijateljstvu s križem Gospodnjim? Suobličujemo li se kriteriju Kristovu ili standardu ovoga svijet? Biskup je zaključio kako nam je “u životu nerijetko velik raskorak između stupnja spoznaje Isusa Krista i stupnja Kristova morala; raskorak u rastu dviju duševnih moći: u zrijenju emocija i u razvitku inteligencije, u stečenoj navici i u stečenom znanju, u ponašanju i poznavanju, u značaju i pameti, u karakteru i intelektu. Sveti Pavao napisao je načelo: Znanje napuhuje, ljubav izgrađuje. Komu je on to napisao? Možda je meni danas nešto rekao”?
U srijedu 23. travnja, đakoni su svoje putovanje nastavili boravkom u Sarajevu. Dijelom puta pridružio im se don Ivan Zovko, župnik u Jablanici, koji je đakonima govorio o stradanju Hrvata na području župa kojima upravlja: Drežnica i Jablanica. Po dolasku u Sarajevo najprije su posjetili Vrelo Bosne, a zatim provincijalat Franjevačke provincije Sv. Križa – Bosne Srebrene gdje su se susreli s provincijalom fra Lovrom Gavranom i definitorom fra Josom Oršolićem, koji su đakonima predstavili djelovanje provincije te ih upoznali s drugim sadržajima i programima franjevaca u Sarajevu kao što su pučka kuhinja, Franjevački studentski dom i Humanitarno-karitativna organizacija Kruh sv. Ante te mjesečnik “Svjetlo riječi”. Mr. Ivica Mršo, ravnatelj Katoličkog školskog centra “Sv. Josip” u Sarajevu, gdje su đakoni bili i smješteni, pratio je đakone u njihovu boravku u Sarajevu te im približio sliku grada i upoznao sa sustavom katoličkih školskih centara za Europu u Bosni i Hercegovini. U popodnevnim satima đakoni su posjetili sarajevsku katedralu u kojoj su ih primili kanonik mons. Bosiljko Rajić, ravnatelj caritasa BK BiH, i s. Ljilja Marinčić, koji su đakone upoznali s katedralom te životom i djelovanjem sluge Božjega Josipa Stadlera, prvoga vrhbosanskog nadbiskupa, koji je pokopan u sarajevskoj katedrali, a na čijem grobu su na kraju pohoda katedrali zajedno izmolili molitvu za proglašenjem blaženim.
Pod vodstvom prof. Leonarda Valente đakoni su razgledali staru povijesnu jezgru Sarajeva. Đakone je potom u župi i svetištu na Stupu primio kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup, koji je s njima, nakon susreta i razgovora u prostorijama župe, slavio svečano euharistijsko slavlje. Kardinal je rekao kako je ovo putovanje važno za upoznavanje i doživljavanje Crkve na tim prostorima i zahvalio što to đakoni već tradicionalno čine te istaknuo kako je to vrlo važna crkvena i hrvatska gesta jer katolici na ovim prostorima imaju svakodnevne izazove i zato je važno upoznati kako Hrvati katolici u Bosni i Hercegovini žive kako bi se stekla cjelovita slika. Zatim je kardinal đakone informirao o Vrhbosanskoj nadbiskupiji kroz povijest, posebno se osvrnuvši na stradanja u posljednjem ratu u kojem je većina crkvenih objekata srušena ili oštećena. “Puno je lakše obnavljati materijalno, nego li liječiti ratne rane i vratiti prognane vjernike”, zaključio je. Posebno se osvrnuo i na djelovanje Međureligijskog vijeća, za što su đakoni pokazali posebno zanimanje. Polije mise o župi i svetištu govorio je don Miroslav Ćavar, župnik i upravitelj svetišta, koji im je kao ravnatelj Medijskoga centra Vrhbosanske nadbiskupije ujedno predstavio Katolički tjednik. Slijedilo je zajedničko druženje i večera.
Posljednjega dana putovanja, u četvrtak 24. travnja, đakoni su posjetili Sjemenište i Katolički školski centar “Petar Barbarić” u Travniku, gdje su u sjemenišnoj crkvi Sv. Alojzija Gonzage slavili misu s brojnim hodočasnicima koji svakoga četvrtka hodočaste na grob sluge Božjega Petra Barbarića. Đakoni su posjetili grob i mjesto gdje su pronađeni smrtni ostaci sluge Božjega Petra Barbarića poslije povrata oduzete crkve i dijela sjemeništa, a čije je tijelo u vrijeme komunizma s groblja bilo iskopano i skriveno na nepoznatom mjestu kako bi se vjernicima onemogućilo širenje štovanja. Sa životom Petra Barbarića, djelovanjem sjemeništa i katoličkog školskog centra đakone je upoznao rektor i ravnatelj mr. Željko Marić i ekonom vlč. Marko Majstorović, a đakoni su imali priliku iznijeti i svoje dojmove sa četverodnevnog duhovno-studijskog putovanja po Bosni i Hercegovini. U poslijepodnevnim satima đakoni su posjetili svetište Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Maglaju. O svetištu i djelovanju dijecezanskih svećenika u njemu, posebno don Anti Bakoviću govorio je župnik Josip Jelić. Posljednja postaja programa bila je župa sv. Josipa Radnika u Slavonskom Brodu, u kojoj je rođen jedan od đakona. Nakon molitve Večernje u župnoj crkvi župu je predstavio župnik Mato Matasović, a druženje je nastavljeno s okupljenim vjernicima u obližnjem društvenom domu. Đakonska pastoralna godina nastavlja se u ponedjeljak 28. travnja šestim studijskim tjednom pod nazivom “Živjeti zajedno”.