Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Fra Aleksandar Longin proslavio Zlatnu Misu

U nedjelju, 1. srpnja 2018., na svečanoj svetoj Misi u Samostanu Sv. Frane fra Aleksandar Longin proslavio je pedeset godina svećeništva. Fra Aleksandar Longin zaređen je 29. lipnja 1969. godine u Fiesole (Firenza) u Italiji, a geslo zlatomisničke proslave je bilo „Znam kome sam povjerovao“ (2 Tim 1,12).

Svečano misno slavlje predvodio je zlatomisnik fra Aleksandar Longin, uz koncelebraciju svoje braće. Uvod u misno slavlje, kao i homiliju izrekao je fra Bojan Rizvan, tajnik Provincije i župnik Župe Presvetog Srca Isusova. Fra Bojan se u homiliji ponajprije osvrnuo na darežljivost Gospodina našega Isusa Krista očitovanu u milosnom daru svećeništva, te u životu našega zlatomisnika fra Aleksandra kojoj smo kod ovoga jubileja osobito zahvalni. Povezujući riječi evanđelja naviještenog u nedjeljnom bogoslužju, propovjednik se osvrnuo na Krista koji djeluje kao svećenik. Ponajprije i sam je Krist, budući da su ga mnogi tražili, plod čežnje Božjeg naroda za Mesijom. Tako je i svaki svećenik plod čežnje Božjega naroda prerečenog u molitvu za duhovna zvanja. „I fra Aleksandar je plod te molitve. Zato nas kao provincijsku zajednicu sv. Jeronima ispunja čast, ponos i zahvalnost Gospodinu na trojici naših ovogodišnjih zlatomisnika, ali nas istovremeno ispunja i bol što nemamo ove godine ni jednog mladomisnika“, spomenuo je fra Bojan te pozvao narod na žarku molitvu za duhovna zvanja koji će biti spremni poput Krista uranjati u spasonosnu rijeku one kojima su poslani. Fra Bojan je razlamajući riječ evanđelja povezao Kristovo djelovanje s fra Aleksandrovim svećeničkim djelovanjem spomenuvši pritom kako je fra Aleksandar ostao vjeran u svim kušnjama života pokazujući svojim svakodnevnim izborima ljepotu Kristove riječi „Ne boj se! Samo vjeruj!“, te očitovao svoj žar srca poput pravog Kristova učenika i u misionarskom služenju Crkvi kroz 27 godina provedenih u Argentini. „Fra Aleksandar je upoznao snagu Kristovu u svom življenju, zato je i sam kroz svoje neumorno i vjerno služenje očitovao svima kome je povjerovao i kome i dalje vjeruje. Neka nam ovo slavlje pomogne da i mi povjerujemo Kristu kako bi njegova riječ odzvanjala našim životom“, zaključio je propovjednik osvrnuvši se na zlatomisnikovo geslo.

Na kraju Misnog slavlja zlatomisniku, obitelji fra Aleksandra i okupljenima se obratio fra Anselmo Stulić, gvardijan, koji je prenio čestitke sve braće, a osobito provincijalnog ministra fra Andrije Bilokapića, koji nije mogao sudjelovati u slavlju. Nakon gvardijana fra Anselma, fra Alekandar Longin dirnuo je mnoge kada je svojih pedeset godina služenja sabrao u emotivnom govoru:

„Pedeset godina, pedeset godina mi je dano da mogu živjeti s Isusom. Nemojte se uznemiravati i bojati, Isus jedva čeka da te uzme za ruku! On je uvijek s nama, pogotovo u teškim momentima. Često se pitamo, Isuse pa gdje si ti, mi te trebamo? Ne smijete zaboraviti da je On uvijek tu kraj vas, uvijek! Pedeset godina s Kristom Gospodinom, slaviti danas s vama je velika radost. Nikad ne zaboravite da ni na kraju svega nismo samo. Braćo i sestre zapamtite da Isus pobjeđuje i živi! I u mraku i u svjetlu uvijek budite radosni“,

rekao je za kraj svog govora fra Aleksandar Longin.

 

Braća franjevci i sestre milosrdnice Samostana sv. Frane priredili su nakon svečanog Misnog slavlja domjenak za sve uzvanike u klaustru gdje se fra Aleksandar Longin zahvalio okupljenim vjernicima i nastavio slavlje svojega služenja Gospodinu.

 

Marta Pintur