Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

fra Ilija u offenbachu na majni

ilija ofm ofen

Vjerojatno među ljudima iz 152 nacije koje žive u gradu Offenbachu na Majni ima onih koji potječu iz DR Konga. Ne bi bilo čudno da se od novorođene djece grada Offenbacha, od kojih je sedamdeset posto muslimana, nađe i koji musliman iz Konga. No, s druge strane kršćanstvo i katoličanstvo duboko je ukorijenjeno među stanovnicima Konga u Africi, o čemu je 22. listopada 2014. na susretu s hrvatskim katolicima u dvorani Hrvatske katoličke zajednice u Offenbachu, svjedočio hrvatski misionar u tom kraju svijeta zadarski franjevac rodom iz Rame u BiH fra Ilija Barišić, koji četrdesetak godina djeluje u Kongu.

ilija_2 ofen

Na kraju svoga godišnjeg odmora i posjeta Domovini, fra Ilija je posjetio i ovu zajednicu da bi utvrdio vezu s mnogim kumovima afričke djece iz hrvatske zajednice Offenbach koji pomažu u školovanju djece i mladih. Fra Ilija je govorio o svom pastoralnom misionarskom djelovanju na temelju jednog dokumentarnog filma koji je dokumentirao njegov rad u Africi. Posebno je ponosan na prosvješćivanju i školovanju afričke djece, a i odraslih koje je naučio mnogim poslovima, da bi postali ljudi svjesni svoga dostojanstva, ali i da bi postali sposobni upravljati darovima kojima je Bog obdario zemlju Kongo. Zlato, bakar, dijamanti i druge vrijedne rude ništa ne vrijede u rukama tuđinca. “Nije zlato sve što sija” može se staviti kao moto nad barjake stranih porobljivača crnačkog stanovništva u Africi, jer je sramota i govoriti sve što namještaju stanovništvu Afrike da bi im oteli bogatstvo koje im je Bog darovao. Zato je tu Isusova Crkva i njezini misionari, da ljudima Afrike pokažu da su Bogu važni i da je Bog u njima stvorio takve bisere i dijamante, da je i njima dao zlatne ruke kojima mogu graditi svoju zemlju i ovaj svijet. U filmu su svi vjernici Offenbacha primijetili kako se  djeca i mladi,  odrasli i stari smiju, plešu i pjevaju, kako je njihova misa radosnija, a kako su naša europska bogata lica mrgudnija.

Bogata zakuska i kapljica vina, koje su pripremile kršćanke Offenbacha ozarile su po završetku susreta lica prisutnih i pokazale da se i u njima na dnu bića nalazi vrelo radosti, koje je ponekad zatrpano mnogim potrebnim i nepotrebnim brigama. Razišli su se i pozdravili s fra Ilijom u mislima i dobrim željama za njegov rad i za Božju Afriku noseći kući duboko u srcu odluku da će i dalje kumovati rastu i odgoju afričke djece, koja bez njihovih pedeset ili sto eura ne bi mogli uopće ići u školu, a ni to ne bi bilo toliko tragično da mnogi koji ne idu u školu kao djeca ne bi završavali u ratu. Fra Ilija ne zna da li će doći bez prepreka na putu do svoje misijske postaje, ali zna da mora odgovoriti svom pozivu da u afričkom Kongu mora graditi “novo nebo i novu zemlju”.