Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Hodočašće Konavljanja u Pridvorje na blagdan Uzvišenja svetoga Križa

pridvorje

Brojni Konavljani tradicionalno su u nedjelju, 14. rujna na blagdan Uzvišenja svetoga križa pohodili Pridvorje i ispred samostana sv. Vlaha sudjelovali u misnom slavlju i procesiji, te primili blagoslov od Boga čiji sin Isus Krist je na križu dao svoj život i pokazao onima koji u njega vjeruju put prema vječnom blaženstvu.

Svečanu misu predvodio je novi svećenik u Konavoskom dekanatu pavlin fra Mario Škrtić, koji je odnedavno preuzeo vođenje samostana u Cavtatu i skrb za vjernike Župe Stravča na Konavoskim brdima. Koncelebrirali su i drugi svećenici dekanata kao i redovnici Franjevačke provincije sv. Jeronima kojoj samostan u Pridvorju pripada.

U prigodnoj propovijedi fra Mario je istakao simbol i ulogu križa u svakodnevnom životu vjernika navodeći brojne citate u crkvenoj liturgiji u kojima se spominje križ i njegovo značenje.

“Isus na križu nije izgubio svoje mjesto, on je i dalje kralj svega, kralj svemira,” kazao je propovjednik i nastavio: “On i dalje prašta na križu i sve nas voli. Zato preporučam da svaki dan izdvojite najmanje tri minute i samo gledate u križ i vidjet ćete kakve ćete promjene doživjeti. U križu se vidi naš odnos prema Bogu, našoj grešnosti, našim slabostima. Ako netko ne zna moliti neka samo uzme križ i čvrsto ga stisne na prsi i zahvali Isusu jer je on umjesto njega, umjesto nas visio na križu. I zamolite Boga neka vam sve oprosti jer Bog može zavoljeti i najgoreg grešnika među ljudima.”

Nakon mise uslijedila je procesija kroz maslinik oko crkvice Svete Trojice podno samostana, te folklorni nastup KUD-a Stjepan Radić iz Pridvorja koji je izveo nekoliko konavoskih narodnih plesova. Zahvalu svima izrekao je dekan Konavoskog dekanata mr. don Josip Mazarekić. Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor mladih pod vodstvom vjeruočiteljice Katarine Radonić.

Uzvišenje svetog križa kao i blagdan sv. Antuna zavjetni su dani kada konavoski puk iz svih župa dolazi u Pridvorje i kada se u hladu višestoljetnog platana služi misa. Uzvišenje sv. Križa kao zavjetni dan za ovaj kraj ustanovljeno je 1933., a davno prije gotičko drvo križa s propetim Isusom, koje se nosi u procesiji, doneseno je tj. spašeno s otoka Dakse pred najezdom neprijateljskih hordi. Taj “čudotvorni križ s Dakse” pred kojim je Ivan Gundulić spjevao “Suze sina razmetnoga” u novijoj povijesti nalazio se na oltaru prigodom pohoda pape sv. Ivana Pavla II. Dubrovniku 2003 godine.