Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Na Daksi održana komemoracija za stradale žrtve

dakasa2

Na otočiću Daksa održana je 25. listopada komemoracija za žrtve stradale 25. i 26. listopada 1944. godine, kada su partizanske jedinice bez ikakvog sudskog postupka i prava na obranu smaknule više od pedeset Dubrovčana.
Od tog dana otočić je zavijen velom tajne i šutnje, sve do vremena nezavisne Hrvatske, kad je Udruga za očuvanje uspomene na žrtve stradale na otoku Daksi „Daksa 1944./45.“ započela s brigom za to stratište.

 

dakasa3

Vijence su na spomen obilježju položili i svijeće zapalili predstavnici udruga, Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, a propovjed je održao pater Roko Prkačin.

Sveta misa za žrtve s Dakse slavljena je istog dana u 19 sati u crkvi Male braće u Dubrovniku. Misu je predvodio p. Petar Nikolić, superior isusovaca u Dubrovniku.

U propovijedi je kazao da, sjećajući se nevinih žrtava ubijenih prije 69 godina, ne bismo smjeli ostati samo na sjećanju ili pak osjećati mržnju prema počiniteljima, već kao zreli i odgovorni kršćani dužni smo uvidjeti refleksiju koju nam Bog nudi kako se ti događaji ne bi ponovili, a za to su potrebne dvije svari: uvidjeti poguban utjecaj ideologija, te se tim ideologijama oduprijeti. Kazao je da ako se budemo ispričavali kako to nije naša obveza i danas će nam “ubiti našu vjeru: nema više muško i žensko, nego ti biraš što si”, a u sklopu toga javljaju se pojmovi “roditelj jedan” i “roditelj dva”, te „ubijanje” institucije braka. Propovjednik je naglasio da će sljedbenici tih ideologija “ubiti” sve ono kršćanima vrijedno “ako budemo šutjeli, slijegali ramenima i govorili: ‘Ja tu ne mogu ništa!'”
U prijepodnevnim satima uz spomen obilježje na Daksi poviše grobnice u koju su pokopani identificirani i neidentificirani posmrtni ostaci stradalnika, održana komemoracija za sve ubijene.

daksa