Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Nova knjiga fra Bernardina Škunce u izdanju Glasa Koncila

bernardin

“Ispovijesti Franje Asiškog. Roman o otkrivanju duhovnoga puta svetog Asižanina” nova je knjiga fra Bernardina Škunce, objavljena u izdanju Glasa Koncila.
Roman o svetom Franji u deset kazivanja u “ja” obliku predstavlja svetog Franju “iznutra”, tj. odgovara na pitanje tko je taj ponizni mirotvorac iz Asiza i kako je rastao u svetosti.
U okrilju Samostana sv. Damjana u Asizu, predosjećajući da mu se bliži smrt, Franjo Asiški dvojici subraće, bratu Leonu i bratu Augustinu, pripovijeda događaje iz svojega života. Od odrastanja u izobilju i razuzdana mladenaštva, preko susreta s Gospodinom na raspelu u crkvi Sv. Damjana, obraćenja, ustanovljenja male braće pa sve do primanja Isusovih rana.
Autor kronološki prikazuje događaje iz života svetoga Franje Asiškoga, u kojima ga otkriva kao proročkog navjestitelja i duboko istinita svjedoka vjere, kao mistika, slavitelja Boga i Božjeg igrača, kao pjesnika stvorenog svijeta. U svemu tomu Franjo najteže trenutke zaodijeva u svoju životnu pohvalu Stvoritelju i Trojstvenomu Bogu, uvijek s Kristom i po Kristu.
Roman se sadržajno nastavlja na Škuncin prethodni roman, “Mirotvorac u Bolonji”, u kojem je sv. Franjo prikazan “prema van”, s temom mirotvorstva u Bologni – gradu prvog sveučilišta u Europi – u krugu profesora i studenata te razgovorima što ga na akademskoj razni vode o razmiricama, sukobima i ratovima srednjovjekovnih gradova, komuna i država.