Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Oblačenje novaka na Trsatu

DSC_0067

Nakon godine postulature, u subotu 30. kolovoza 2014. u 7.30 sati u svetištu Majke Milosti na Trsatu, na prozivku magistra fra Tomislava Faletara, nova generacija novaka jednodušno je izrekla svoj: „Evo me!“ Time su potvrdili svoju želju da obuku franjevački habit i da nasljeduju Isusa Krista po uzoru svetoga Franje.

U godinu novicijata na Trsatu stupila su jedanaestorica novaka između kojih je i naš Pavle Ivić koji je godinu postulature proveo u Zadru u Samostanu Sv. Frane. Osim našega Pavla tu su: Mislav Lukačević, Saša Josip Radoš, Andreo Matanović, Antonio Nikolić, Josip Pavlović, Luka Banović, Ivan Bogati, Darko Grmača, Vjeran Lazić i Marko Rudec.

Obred oblačenja po prvi je put vodio novoizabrani provincijal fra Ilija Vrdoljak. On je mladoj braći poželio da dobro iskoriste godinu novicijata. Poručio je da se ne boje odricanja i da hrabro slijede Krista po primjeru serafskog oca svetog Franje Asiškoga.

Novaci su pozvani da bolje upoznaju Isusa Krista, sv. Franju, ali i povijest Reda i Provincije. Fra Ilija je  potom blagoslovio habite koje su novaci obukli uz pomoć starije braće, odgojitelja i provincijala.

Na kraju su trojica provincijala fra Stane Zore (Slovenija), fra Andrija Bilokapić (Zadar) i fra Ilija Vrdoljak (Zagreb) zajednički podijelili blagoslov novacima. Sva okupljena braća zajednički su im čestitala i poželjela ustrajnost u godini kušnje.