Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

OBNOVLJENA BLAGOVAONICA SV. FRANE: Vratili izvorni izgled uništen u bombardiranju Zadra

bbimagehandler

Nenad Rimanić iz zadarskog Konzervatorskog odjela pokazao je u četvrtak prostor refektorija (blagovaonice) samostana svetog Frane u Zadru, koji je obnovljen u svim detaljima. Iako je Ministarstvo kulture inicijator i suorganizator razgledavanja samostana i obnovljene blagovaonice u samostanu sv. Frane, što je u četvrtak održano u sklopu manifestacije „Dani europske baštine“, sve radove na obnovi refektorija financirali su sami fratri.

Arhitekt konzervator Nenad Rimanić objasnio je da su radovi u refektoriju obuhvatili kompletno uređenje zidova, obnovu poda, postavljanje kamenih nogu stolova te postavljanje drvenih ploča na stolovima i klupama.

sv_jeronim_zadar2-170914

Riječju, refektoriju je vraćen izgled kakav je imao prije nego što je bombardiranjem bio potpuno uništen. Iako je samostan građen još u 13. stoljeću, izgled refektorija je kasnijim izmjenama dobio stilske karakteristike renesanse i baroka, što je ovim radovima poštovano do detalja. „Obnova poda“ podrazumijevala je skidanje cijelog gornjeg sloja, ispod kojeg su se ukazale originalne barokne podne ploče, a osam velikih stolova tek je sada prostoru dalo puni dojam „blagovališta“ (ili refektorija, ili trpezarije…).

dani_europske_bastine3-1809

– Masivne kamene noge stolova su, na svu sreću, sklonjene kada je refektorij razrušen. Nedostajale su samo dvije. Sve originale smo vratili, a dvije noge su detaljno rađene prema originalu. Noge su reprezentativne, svaka u finoj izradi ima bazu, stup i kapitel – rekao je Rimanić. Na noge je postavljeno osam velikih drvenih stolova, iza kojih su montirane klupe sa svojim visokim naslonima. Svi elementi interijera obnovljeni su u izvornom obliku i sa tradicionalnim materijalima.

dani_europske_bastine4-1809

Obnova cijelog kompleksa franjevačkog samostana u Zadru provodi se posljednjih desetak godina. Do sada su radovi provedeni u prostoru klaustra, crkve, riznice i ove godine u refektoriju.