Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

OTVARANJE MUZEJA KOD GOSPE OD ANĐELA NAD OREBIĆEM

Samostan_Orebic

Naš samostan ‘Vele Gospe’ ili ‘Gospe od anđela’ nad Orebićem, poput drugih naših samostana, u sebi krije dragocjene tragovi prošlih stoljeća. U prvom redu, to su duhovni tragovi naše braće koja su živjela i radila u tim samostanima, o čemu svjedoči živi glas današnjih vjernika, pa i ljudi različitih svjetonazora. Naši samostani su doista draga mjesta za sve ljude u mjestima gdje su smješteni. Duhovni trag traje i usprkos smanjivanja naše braće u tim samostanima. Čini se čak da će taj trag ostati i onda kada – ne dao Bog! – naši fratri ne budu više živjeli u tim našim samostanima. Već je i to određena razina ispunjenja našeg višestoljetnog poziva na tim prostorima.

Taj trag je na poseban način ostao zabilježen u kontinuiranom nastajanju crkava i samostanskih zgrada, te u predmetima koje danas rado nazivamo kulturnom baštinom. Brojne slike, kipovi, crkveni i samostanski predmeti spontano su rasli brojem i kvalitetom. Tako je u novijim vremenima došlo do uspostavljanja naših samostanskih muzeja.

U takvom tradicijskom hodu vrijedno mjesto ima i naš samostan Gospe od anđela nad Orebićem. Nedavna značajna obnova našeg samostana i otvaranje novog dijela samostanskog muzeja događaj je koji je jako odjeknuo ne samo u Orebiću nego i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Naime, 9. svibnja ove godine, svečano je obavljeno otvaranje proširenog muzeja u velikoj dvorani na katu samostana. Riječ je o veoma skladno uređenoj muzejskoj zbirci, u sadržaju sastavljenoj od značajnih umjetničkih predmeta našeg samostana i velike zbirke iz poznate pomorske tradicije kapetana i pomoraca mjesta Orebić. Svečanosti otvaranja nazočio je i župan spomenute županije, gosp. Pero Dobroslavić, načelnici Orebića i drugih mjesta na Pelješcu, te brojni drugi uzvanici i namjernici. Lokalni i županijski mediji u značajnoj mjeri popratili su taj događaj.

Vrijedno je istaknuti da je u toj prilici – u okviru dana općine Orebić – dodijeljena nagrada za životno djelo našem fra Petru Perkoviću. U tom priznanju općinske vlasti su željele izraziti čin zahvalnosti fra Petru za njegovo višegodišnje djelovanje u našem samostanu nad Orebićem, u sve desetak godina (u ranijem mandatu u trajanju od devet godina i dvije godine u sadašnjem tijeku). Donedavni poglavar samostana, fra Ivan Lelas, prikupio je značajnu svotu novca, čime je fra Petar – uz druge izvore i donacije – mogao pristupiti veoma značajnim zahvatima. Pored uređenja muzejske dvorane, posebno lijepo i temeljito je uređen središnji dio klaustra, pa velika cisterna i garaža uz samostansku zgradu. U tim velikim zahvatima fra Petru su bili pri ruci razni meštri, a u uređenju muzejske zbirke posebno je zaslužan gospodin Vlastimir Vekarić, već više vremena naš provincijski subrat, ljubitelj i donator našeg samostana kod Gospe od anđela.

MUZEJ

U ime provincijala, svečanosti otvaranja muzeja sudjelovao je i fra Matija Matošević, gvardijan samostana na Poljudu. U toj prilici je kazao – između ostalog – i ove riječi: «Uz fratre, ovo umjetničko blago sabirali su širokogrudni donatori, pretežno pomorci. Crkva Gospe od anđela već je od svojih početaka postala omiljelo svetište pomoraca: od Florija Fiskovića iz početka 17. st., koji je bio donator slike Uznesenja Marijina na glavnom oltaru u crkvi, do Vlastimira Vekarića, velikog ljubitelja ovog samostana i donatora više predmeta pomorskog sadržaja u ovoj muzejskoj zbirci. (…) Ova otmjeno uređena zbirka, evo, danas sabire jednu dugu i bogatu povijest. Radost mi je da preko fra Petra i dosadašnjih poglavara, od kojih nedavnog fra Ivana Lelasa, mogu otvoriti ovu značajno upotpunjenu zbirku, pozdraviti sve vas nazočne i čestitati vam na ovom djelu u ime našeg provincijala fra Andrije Bilokapića i naše provincijske zajednice Svetog Jeronima sa sjedištem u Zadru».