Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Papa poziva katolike da se angažiraju na društvenim mrežama

Tiskovni ured Svete Stolice predstavio je poruku pape Benedikta XVI. za 47. svjetski dan sredstava društvene komunikacije. Tema ovogodišnje poruke, koja se po običaju predstavlja na blagdan sv. Franje Saleškog, zaštitnika novinara, glasi: “Društvene mreže: vrata istine i vjere; novi prostori evangelizacije”. Poruku su predstavili predsjednik Papinskog vijeća za društvene komunikacije mons. Claudio Maria Celli i tajnik tog Papinskog vijeća mons. Paul Tighe.

Sveti Otac društvene mreže promatra kao priliku za dijalog i raspravu i priznaje im mogućnost da učvršćuju veze jedinstva među ljudima i promiču sklad ljudske obitelji. Ta pozitivnost, međutim, traži da se na društvenim mrežama poštuje privatnost i postupa s odgovornošću i predanošću istini, kao i s autentičnošću jer se na njima ne razmjenjuju samo informacije i znanja već se u biti prenosi dio nas samih.

Papa poziva osobe da cijene potencijalne mogućnosti tih mreža u promicanju ljudskog razvoja i solidarnosti. Pritom ističe temeljne stavove i dužnosti koje će se tražiti od onih koji su prisutni na društvenim mrežama, ako se želi da se te mogućnosti razvijaju. Usto, u ovoj Godini vjere, obraća se vjernicima koji su uključeni u društvene mreže i traži od njih da razmisle o tome kako njihova prisutnost na društvenim mrežama može pridonijeti tome da drugi upoznaju evanđeosku poruku Božje ljubavi prema svim ljudima, rečeno je na predstavljanju.

Očito je, upozorava Papa, da te mreže mogu biti doista društvene samo ako korisnici budu izbjegavali sve protudruštvene oblike ponašanja i izražavanja. Ako želimo da te mreže ostvare svoje mogućnosti i budu forum koji pomaže osobama da rastu u uzajamnom razumijevanju i poštivanju, tada moramo nastojati u svojim načinima izražavanja uvažavati druge. Ako želimo pomoći osobama da rastu u spoznanju i istini, tada se moramo potruditi da naši prilozi budu čestiti i autentični. U ambijentu koji omogućuje osobama da budu prisutne u anonimnom obliku, moramo biti pozorni da nikada ne izgubimo osjećaj osobne odgovornosti. Papa društvene mreže naziva “svijetom” u kojem Crkva mora biti prisutna i gdje će vjernici, ako žele biti autentični u svojoj prisutnosti, morati dijeliti s drugima najdublji izvor svoje radosti i nade, a to je Isus Krist.
Svjetski dan sredstava društvene komunikacije slavi se na Sedmu vazmenu nedjelju, koja ove godine pada na 12. svibnja.