Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Pazin: Susret redovnika i redovnica

pazin

U Franjevačkom samostanu Pohođenja BDM u Pazinu, u povodu Dana posvećenog života, održan je 1. veljače godišnji susret redovnika i redovnica koji djeluju na području Porečke i Pulske biskupije. Okupilo se tridesetak redovnika i redovnica iz samostana i zajednica iz svih dijelova biskupije. Susret je započeo uvodnim pozdravom domaćina, gvardijana pazinskog samostana o. Alfonza Orlića, te zajedničkom molitvom časoslova. Uslijedilo je prigodno razmatranje koje je održao o. Bernardin Filinić iz pulskog Samostana sv. Franje. Na početku izlaganja predavač je istaknuo četiri temeljne značajke molitve koja mora biti izrečena u skromnosti, doživljena a ne samo izrecitirana, mora prethodno biti ispunjen uvjet opraštanja, te naposljetku, molitva mora biti ustrajna.
Važnost zajedničke molitve i u redovima gdje to nije obveza, napose je naglasio II. vatikanski koncil. Predavač je zatim skrenuo pozornost na ono što mora biti dio svakodnevne duhovne izgradnje vjernika a napose redovnika, mislenu molitvu, te je objasnio razlike meditacije (razmatranja) i kontemplacije (motrenja). Trenutak prelaska iz meditacije u kontemplaciju je pitanje, nakon pročitane Božje Riječi, “što mi Bog preko toga govori, što učiniti da stavljanjem svoje volje u Božju volju budemo sredstvo spasenja?” Predavač je zaključio kratkim osvrtom na evanđelje Isusova krštenja na Jordanu.
Po završetku predavanja uslijedilo je vrijeme predviđeno za sakrament pomirenja, a potom misno slavlje koje je u koncelebraciji sa svim redovnicima predvodio porečki i pulski biskup Dražen Kutleša. Tema dnevnoga evanđelja je Kraljevstvo Božje, rekao je biskup, a upravo osobe posvećenog života trebale bi biti slika toga Kraljevstva nebeskoga. Biskup je u nastavku pojasnio nekoliko temeljnih značajki Kraljevstva nebeskog, usporedivši ga sa sjemenom biljke. Poput posijanog sjemena Kraljevstvo se nebesko razvija neovisno o nama. Kao i za biljku, nije nam dano vidjeti njezin rast ali znamo da raste. Kraljevstvo nebesko je konstantno u razvoju, a mi tijekom svog ovozemaljskog života tek doživimo jedan njegov vremenski isječak, i naposljetku, upravo poput krhke biljčice koja se probija kroz asfalt jer želi živjeti, Kraljevstvo nebesko se ostvaruje unatoč svim protivštinama. To Kraljevstvo obilježeno je nadom i radošću i zato ta radost treba biti vidljiva iz stava osoba posvećenog života, kako bi svojim svijetlim primjerom dali svjedočanstvo svijetu i privukli nova zvanja. Govoreći o slici Crkve, propovjednik je istaknuo kako je Crkva stablo koje okuplja različite teološke pristupe, sve s ciljem da svima bude sredstvo spasenja, da svima pomogne doći u Kraljevstvo Nebesko. Po uzoru na samoga Isusa Krista, oni kojima je dano pronositi Riječ Božju, trebaju biti svjesni da su sredstvo kojim se ta Riječ prenosi, i da nikada ne treba isticati sebe, nego rasti u duhu, zaključio je propovjednik. U nastavku mise uslijedila je obnova zavjeta čistoće, siromaštva i poslušnosti a susret je zaključen zajedničkim objedom.