Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Pismo provincijala: “Pomoć nastradalima od poplava u Hrvatskoj i BiH”

poplave

Ovih dana nas potresaju izviješća o katastrofalnim poplavama u RH, BiH i RS. Ljudima je zaista teško. Mi smo dužni pomoći i, koliko nam je moguće, ljudima makar malo ublažiti bol. Molim braću u svim našim samostanima i redovničkim kućama da ne ostanemo bešćutni na bol ljudi; da ne griješimo propustom. Suvišno bi bilo ovdje citirati Evanđelje i naše Izvore. Svakako,  ne budimo srca tvrda u ovoj silnoj patnji ljudi.

Svako naše redovničko bratstvo svoju pomoć može poslati preko biskupijskih Caritasa ili preko Hrvatskoga Caritasa. Može to učiniti i preko karitativne ustanove „Kruh sv. Ante“ u Provinciji Bosne Srebrene. Možda bi bilo dobro učiniti tako da preko braće fratara u ugroženim područjima pomognemo izravno onim najugroženijim obiteljima. Dobrota je dosjetljiva.

Draga braćo, „iskupljujte vrijeme jer dani su zli“ (Ef 5, 16)! Ublažujući bol ugroženima, vrijeme pretvaramo u dobrotu i ljubav, a Bog je samo dobro i sama ljubav. Dakle, pomažući potrebne, vrijeme pretvaramo u vječnost. Pred Njegovo lice doći ćemo zaogrnuti samo velom mira i dobra koje učinismo. Sve drugo ćemo morati ostaviti ili će nam biti oteto.

 

Radujem se dobru koje činite, osobito onom što ćete učiniti u novoj (ne)zgodi.

 

U zaufanoj vjeri.

fra Andrija Bilokapić, pm