Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

PODJELA SLUŽBE LEKTORATA I AKOLITATA NA BOGOSLOVIJI U ZAGREBU

U srijedu, 30. listopada, dvojica naših bogoslova primili su službu lektora i akolita. Brat fra Benjamin Milković primio je službu lektora i brat fra Matija Jurišić primio je službu akolita. Braća iz Konga koji su u našemu bratstvu: fra Dieudonne i fra Oskar isto su primili službu lektorata. Službe je podijelio hercegovački Provincijal fra Miljenko Šteko. 

Podjela službi započela je svečanomvečernjom molitvom kada se nakon kratkog čitanja Provincijal obratio riječima ohrabrenja i u propovijedi istaknuo kako se prema svakoj Riječi trebamo odnositi onako kako je to činio i sv. Franjo. Naglasio je da naš stav, kada je razmatranje Riječi u pitanju, treba biti takav da po njezinoj snazi crpimo snagu za svaki naš iskorak koji činimo u svakodnevnim obavezama i svakodnevnom životu. Dotaknuvši se druge službe i onih koji će podjeljivati presveto Tijelo naglasio je da život onih koji će to činiti treba biti tako oblikovan da neprestano napreduju u svetosti koja je plod Božje milosti i naš odgovor na nju.

Nakon što je Provincijal podijelio službe i potaknuo braću da se prema službama odnose sa strahopoštovanjem, po završetku molitve, istaknuo je kako je zajednica bogoslova u svome sastavu poprilično raznolika i kako se upravo u toj raznolikosti otkriva njezina ljepota i mladost koja bitno obilježava Red manje braće, dodavši kako svaka od partikularnih zajednica radosno prihvaća svakoga brata.

Po završetku večernje molitve i podjeljivanja službi, uslijedilo je zajedničko druženje koje je još jednom pokazalo kako braća uz osobni rad i molitvu, svoje bratstvo čuvaju u radosti i zajedništvu.

Našoj braći bogoslovima koja su primila službe koje ih uvode u ozbiljniji pristup i hod prema svećeništvu neka je na radost i odvažnost, a jednako tako i ostaloj braći s kojima tvorimo već spomenutu raznoliku zajednicu koja ima isti cilj – biti dobar fratar i biti svet svećenik.

Braću iz Provincije srdačno pozdravljamo i u njihove molitve preporučamo braću bogoslove.

fra Pavle Ivić, bogoslov V. godine