Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Priopćenje s izvanrednoga plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije

HBK

Izvanredno plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, pod predsjedanjem predsjednika HBK-a mons. Želimira Puljića, zadarskog nadbiskupa, održano je 27. siječnja 2013. u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije, u Zagrebu. Na zasjedanju je sudjelovao i apostolski nuncij u RH mons. Alessandro D’Errico.
Predsjednik HBK nadbiskup Puljić u pozdravnom se govoru posebno osvrnuo na pobudnicu pape Franje “Radost evanđelja”. Istaknuo je kako je ona plod papine želje pozvati sve vjernike da nošeni misijskom radošću krenu u evangelizaciju. Pobudnicom papa poziva sve članove Crkve da s novim žarom iziđu iz vlastite udobnosti i pođu na sve periferije koje trebaju svjetlo evanđelja. U prvom poglavlju papa ističe da je cilj i svrha pobudnice misijska preobrazba Crkve. Nadalje papa objašnjava izazove suvremenog svijeta i iskušenja s kojima se susreću pastoralni djelatnici. Isto tako papa tumači da su svi vjernici pozvani navješćivati evanđelje te između ostaloga obrađuje i socijalnu dimenziju evangelizacije. Pobudnica završava molitvom Duhu Svetom da siđe i obnovi Crkvu, da je protrese i potakne kako bi odvažno izišla iz sebe i krenula svim narodima naviještati Radosnu vijest.
Na zasjedanju su biskupi upoznati s tijekom priprema za Nacionalni susret hrvatske katoličke mladeži koji će se 26. i 27. travnja održati u Dubrovniku te su ponovno uputili poziv mladima da u što većem broju dođu na taj susret. Istaknuto je kako je i dosadašnje vrijeme priprave donijelo mnoga duhovna dobra Dubrovačkoj biskupiji te kako se taj susret pokazao izvrsnom prigodom za duhovnu obnovu biskupije koja je u vremenu priprave pastoralno živnula na svim područjima, osobito u radu s mladima. Rečeno je i kako su mnogi mladi vjernici, bilo na župnoj bilo na biskupijskoj razini, stavili svoje vrijeme i talente na raspolaganje te pronijeli duž čitave biskupije radostan duh zajedništva i oduševljenja.
Biskupi su razmotrili pitanje jednostranog kršenja važećeg Sporazuma između HBK i HRT-a od strane HRT-a, kao i novonastale okolnosti nakon preustroja HRT-a. Upozorili su da je još uvijek na snazi važeći Sporazum i da ga treba poštivati. Izražena je otvorenost za razgovore i traženje novih rješenja polazeći od važećih međunarodnih ugovora kao i ulogu javne televizije i radija koja između ostalih mora voditi brigu i o vjerskim potrebama građana.
Na ovom zasjedanju biskupi su primili dorađeni dokument Odredbi HBK o katoličkim osnovnim i srednjim školama. Njima se uređuje cilj, struktura i posebnost odgoja i obrazovanja u katoličkim osnovnim i srednjim školama koje na osobit način pružaju odgoj djeci i mladima i to ne samo katolicima nego i članovima drugih vjera i svjetonazora.
Između ostaloga biskupi su se osvrnuli i na neka pitanja vezana za inozemnu pastvu.
Budući da se nadnevak zasjedanja poklopio s Danom sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti hrvatski su se biskupi na zasjedanju spomenuli svih žrtava židovskoga naroda tijekom Drugog svjetskog rata uz molitvu Gospodinu za sve nevino stradale i da se više nikad ne ponove takva zlodjela.
Sa zasjedanja biskupi su uputili priopćenje u kojem su istaknuli kako je Hrvatski sabor, kao organizator komemorativnog skupa povodom Dana sjećanja na holokaust bio upoznat s činjenicom da su biskupi spriječeni doći na skup zbog održavanja izvanrednog plenarnog zasjedanja HBK. Stoga su izrazili žaljenje što je taj spomen skup narušen neprimjerenim prozivanjem Katoličke Crkve od predsjednika Vlade Republike Hrvatske, iako je ondje bio nazočan predstavnik Katoličke Crkve.
Biskupi su upoznati s programom zajedničkog zasjedanja HBK i BKBiH koje će se održati u Banjoj Luci 26. veljače 2014.
Većina biskupa sudjelovat će na 54. teološko-pastoralnom tjednu koji će se održati od 28. do 30. siječnja u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati u Zagrebu s temom “Siromašna Crkva – Crkva za siromašne u novoj evangelizaciji”, stoji u priopćenju iz Tajništva HBK koje prenosi Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije.