Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Promicanje zvanja u Trogiru

Program dvodnevnog susreta s mladima u Trogiru započeo je u subotu 8. lipnja 2013. godina u Samostanu Uznesenja Marijina u 16 sati. Prvi dio programa sastojao se od upoznavanja s desetak ministranata mahom osnovnoškolaca te ponekim srednjoškolcem. U pauzi između igre ministranti su imali prilike upoznati se sa zvanjem svećenika i redovnika pričajući s našim postulantom Dariom Kaurinom i promicateljem za zvanja fra Tomislavom Šankom. Program je bio prilagođen njihovom uzrastu te se sastojao od osobnog svjedočanstva i priča o svetim svećenicima, misionarima i dječacima (sveti Tarzicije i sveti Dominik).

Drugi dio programa uklopio se u devetnicu sv. Anti Padovanskom. Svetu Misu u 19 sati predslavio je fra Tomislav u koncelebraciji s fra Šimunom Škibolom, predstojnikom samostana. Misno slavlje animirao je zbor mladih uz brojnu nazočnost domaćeg puka tako da je mala crkvica na Dridu bila dupkom ispunjena. Sigurno je tome pogodovao i blagdan Bezgrješnog Srca Marijina koje smo slavili toga dana.

U prigodnoj homiliji fra Tomislav je iznio vlastito svjedočanstvo duhovnog poziva. Naglasio je i određene kvalitete koje mora posjedovati onaj koji se želi odvažiti na hod u posvećenom životu poput povjerenja da će nas Bog hrabriti i jačati na tom putu, zatim duhovnog vodstva koje je tu da nam pomogne u razlučivanju istinitosti našega odgovora na Božji zov. Nakon Svete Mise uslijedio je obred pobožnosti sv. Anti te klanjanje za duhovna zvanja.

Drugog dana, u nedjelju 9. lipnja u župnoj crkvi sv. Josipa, fra Tomislav je predslavio Svetu Misu u koncelebraciji sa župnikom fra Nediljkom Jerkanom. To je inače najposjećenija župna misa koju animira zbor mladih. Fra Nediljko pozdravio je goste te pozvao fra Tomislava da započne slavlje.

Fra Tomislav je u propovijedi istaknuo kako je za odgovor na duhovno zvanje potrebno izaći iz sigurnosti vlastitoga života i zakoračiti u avanturu života čiji osnovni pokretač neće više biti sigurnost života, nego povjerenje osobi koja nas voli i poštuje našu slobodu. Osim potrebe odvažnosti, fra Tomislav je u svojem nagovoru naglasio kako roditelji moraju biti prvi promicatelji osobnog zvanja svoga djeteta te ga prvi dovesti Bogu kako bi ono u slobodi i odgovornosti moglo odgovoriti na Božji plan o njima.

Kao što je i u prvom čitanju te nedjelje prorok Ilija uputio zahtjev majci umrlog mladića: Daj mi svoga sina te joj ga nakon toga vratio živa, tako i nama danas Bog upućuje poziv da mu predamo svoju djecu, ne da nam ih oduzme, nego da im udijeli puninu svoje radosti i života. Sve one situacije koje smo možda već pokopali predajmo Isusovu dodiru da ih on dotakne. On nam ih neće oduzeti, ali će nam ih vratiti preobražene i ozdravljene. Bog nikada ne uzima ništa, a da ne bi dao i darovao još više. Nakon Svete Mise, Dario i fra Tomislav zadržali su se u druženju s mladima.

Ovom prigodom zahvaljujemo svima koji su nas lijepo i bratski ugostili, fra Šimunu Škiboli, predstojniku samostana te fra Nediljku Jerkanu, župniku.

Dario i fra Tomislav