Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Proslava sv. Antuna Padovanskoga u Puli

pula-ante

Pulski samostan i župa sv. Antuna Padovanskog na proslavu zaštitnika pripravili su se pobožnošću trinaest utoraka sv. Antunu i trodnevnom duhovnom obnovom koju je predvodio gostujući propovjednik fra Ivo Pavić.
Na sam blagdan, mise su bile prijepodne u 7, 8, 9 i 10:30 sati, u 17 sati misu s blagoslovom djece i cvijeća predvodio je fra Božidar Šustić, a svečanu večernju misu predvodio je porečko-pulski biskup Dražen Kutleša u koncelebraciji generalnog vikara mons. Vilima Grpca, gvardijana o. Mate Trinajstića, župnika o. Tomislava Hrstića te drugih svećenika iz dekanata.

O blagdanu sv. Antuna, jednog od najčašćenijih svetaca u hrvatskome narodu, pokušajmo shvatiti što on svojim životom i djelovanjem može poručiti čovjeku današnjeg vremena, pozvao je biskup u homiliji. Lik sv. Antuna svakako nam govori da vjernik mora biti radostan jer time odaje da doista živi odlike svoje vjere. Sv. Antun želi podsjetiti čovjeka da je hodočasnik na ovoj zemlji, ali povezano s time da to njegovo hodočašće ima vrlo konkretan cilj – što vjernije nasljedovati Isusa Krista. Druga velika poruka Sv. Antuna čovjeku današnjice je “ljubite jedni druge”. Naime, temeljni problem današnjeg društva i svih kriza koje ono prolazi je upravo egoizam, slijedom kojeg neminovno najslabiji uvijek stradavaju. Sveti Antun može ljude poučiti u izgradnji pravilnog odnosa prema Isusu Kristu, kojega treba doživljavati kao prijatelja, kojeg se ne treba plašiti nego se iz ljubavi njemu prilagođavati. Biskup je nadalje istaknuo nekoliko temeljnih karakteristika molitve, koja treba biti prije svega izrečena s vjerom u ostvarenje onoga za što molimo, treba naravno biti uime Isusa Krista, što znači moliti samo za nešto dobro, slijedom svijesti da Bog zna što je za nas najbolje uvijek treba moliti “neka bude volja Tvoja” i naposljetku naglasio je suštinsku važnost molitve za druge. Kakvog bi vjernika danas sv. Antun želio, zapitao se biskup – radosnog čovjeka koji vjeruje u Ljubav, i koji nikada, unatoč problemima, ne gubi nadu u život vječni. Molimo, dakle, sv. Antuna da budemo radosni i sretni jer tužni i razočarani nikome nećemo pomoći, zaključio je biskup.