Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Provincijalova sućut

Preminuće sv. Franje

Dragi provincijale, brate Ljudevite,

draga braćo franjevci konventualci Provincije sv. Jeronima!

Prerani odlazak našega fra Špire Marasovića – (uvijek je prerano kada umre draga osoba) – zaista je rastužio mene i moju braću u Provinciji. Njegov odlazak osjećam kao veliki gubitak zato jer nas je bogatio svojom odlučnom vjerom, franjevačkim svjedočenjem i ljudskom pronicljivošću. Zacijelo će nedostajati nama koji smo ga poznavali i s njim dijelili poklad vjere.

Vjerujem da je sada u Očevoj kući i da je njegova tražiteljska duša našla željeni zavičaj.
Svojom vjernošću Evanđelju, naš je fra Špiro bio gorljivi franjevac i svjedok Uskrsloga. Znao je biti i oštar ukor mnogim mislima i savjestima (usp. Mudr 2, 14). Uz njega ljudi nisu ostajali ravnodušni. U mnogima je raspirivao dobro. Znao je biti i izazovan; onaj koji uznemiruje. Zar to nisu označnice i njegova Učitelja na koga se pozivao.
Zahvalni smo Ocu nebeskom za dar fra Špire. Zahvalni smo Provinciji franjevaca konventualca koja mu je bila preporodna kolijevka u kojoj je dozrijevao i iz koje je bogatio Crkvu u Hrvata.

Dragi brate Povincijale, ti i cijela Provincija primite iskrene izraze zahvalnosti za dar fra Špire, kao i sućut zbog otajstva „sestre smrti“ koja nas je pohodila i, vjerujem samo naizgled, osiromašila.

Neka Dobri Bog u našem fra Špiri svetkuje svoju dobrotu.

 

fra Andrija Bilokapić, pm