Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Prvi zavjeti na Trsatu

DSC_0127

Kada su se ovogodišnji novaci u subotu, 31. kolovoza, obukli, njihova su starija braća završila svoju godinu kušnje te su mogli zavjetima potvrditi svoj ulazak u Franjevački red. Polaganje prvih zavjeta u svetištu Majke Milosti na Trsatu održalo se pod Misom tog istoga dana u 16 sati, a Misu je predvodio provincijal Provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak. Uz petoricu braće iz Provincije domaćina: fra Dane Bošnjak, fra Gabrijel Bošnjak, fra Ivica Janjić, fra Tomislav Kosar, fra David Sedlar, u novicijatu će biti i dva kandidata iz susjednih provincija: fra Dario Kaurin iz naše zadarske Provincije svetog Jeronima i fra Damjan Kern iz slovenske Provincije Svetog Križa. Oni su svoje zavjete dali u ruke svojih provincijala, fra Andrije Bilokapića i fra Stane Zore.

 U obredu zavjetovanja stoji da se braća predaju svim srcem ovom Bratstvu da bi uz pomoć Blažene Djevice Marije, svetog Franje i svih svetih te uz podršku i pomoć braće mogli ostvariti svoje posvećenje u službi Boga i Crkve. U tome im je fra Ilija na propovjedi zaželio puno ustrajnosti te se posebno zahvalio svima koji su prisustvovali ovom slavlju, a posebno roditeljima zavjetovanika. Oni su, kako je rekao, svojim velikim odricanjem predali nesebično svoje sinove na službu Reda i Crkve te ih je pozvao da ih i dalje prate svojom roditeljskom ljubavlju i ustrajnom molitvom. Zahvalio je i fra Zoranu Bibiću, dosadašnjem magistru, koji je pratio novake do ovoga trenutka.

Zavjetima na siromaštvo, poslušnost i čistoću braća su krenula u svoj život jednim novim putem. Krenula su slijediti Krista po primjeru našeg serafskog oca svetog Franje i njegov zagovor neka ih prati u cijelom redovničkom životu, a posebno na daljnjem životnom i odgojnom putu koji je sada pred njima.

Izvor: http://www.ofm.hr/index.php/novosti/vijesti/294-prvi-zavjeti-na-trsatu